Blauwalgenconcentratie in Antwerpse kanalen niet langer gevaarlijk

Blauwalgenconcentratie in Antwerpse kanalen niet langer gevaarlijk

Themabeeld. Foto: rr

Herentals / Turnhout / Dessel / Schoten -

Waarnemend Antwerps gouverneur Bram Abrams heeft het captatieverbod en het verbod op zachte recreatie op (delen van) de kanalen Dessel-Kwaadmechelen, Dessel-Turnhout-Schoten, Bocholt-Herentals en de aftakking naar Beverlo opgeheven. De aanwezigheid van blauwalgen is in die mate afgenomen dat er geen gevaarlijke concentraties van toxische stoffen meer in het water zitten.

In augustus waren op verschillende plaatsen in de kanalen in kwestie grote haarden van blauwalgen vastgesteld. Blauwalgen zijn bacteriën die leven in zoet water en er uitzien als wier, maar giftige stoffen afscheiden die schadelijk kunnen zijn voor mensen en dieren die in contact komen met besmet water. De uitzonderlijke vermenigvuldiging van de blauwalgen was onder meer te wijten aan de droogte van deze zomer, want ze gedijen vooral bij langere periodes van hogere temperaturen en veel zonlicht, terwijl neerslag ze kan wegspoelen.

Het captatieverbod hield in dat landbouwers het water van de kanalen niet mochten gebruiken voor het besproeien van landbouwgewassen en voor drinkwater voor vee. Het verbod op zachte recreatie omvatte onder meer kajakken, vissen en waterski. Zwemmen is er sowieso verboden.

Zo lang het warme weer aanhoudt, wordt de situatie wel nog steeds op de voet gevolgd, stelt de gouverneur.

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio