Onderzoek van onze krant toont hoe gemakkelijk ze te krijgen zijn

Hoe gemakkelijk raak je aan xtc? Wij deden de test én lieten de pil testen

Bijna nergens zijn xtc-pillen zo goedkoop als in ons land. En voor jongeren is het opvallend makkelijk om er aan te geraken. Dat blijkt uit een onderzoek van NU, de weekendbijlage van Het Nieuwsblad. De overheid waarschuwde deze week nog voor te straffe pillen.

Politiezones, artsen en andere belanghebbenden hebben deze week een alar­merende mail gekregen van het Belgian Early Warning System Drugs (BEWSD), de overheidsinstantie die verantwoordelijk is voor het detecteren en analyseren van drugs. De mail luidt de alarmbel over xtc-pillen die recent in omloop kwamen.

LEES OOK. Spotgoedkoop, straffer dan ooit en elke jongere geraakt eraan: Xtc is alomtegenwoordig (+)

Verschillende van de pillen bevatten een gevaarlijk hoge dosis MDMA, de werk­zame stof in een xtc-pil. Onschuldig uitziende pilletjes met de logo’s van automerk Volkswagen of snoepmerk Chupa Chups bevatten concentraties van 160 milligram tot zelfs 250 milligram MDMA. Ter vergelijking: vijftien jaar geleden bedroeg de gemiddelde dosis nog geen 60 milligram.

Populaire partydrug

Een overdosis van MDMA kenmerkt zich door een verhoogde hartslag en bloeddruk, hevig zweten, paranoia, oververhitting en in het ergste geval de dood. Deze zomer overleefden twee Tomorrowland-gangers een vergiftiging door xtc-gebruik niet.

Xtc-pillen zijn illegaal, maar horen in het uitgaansleven bij de populairste partydrugs. De pillen waarvoor de overheid nu waarschuwt passen in de trend van xtc-pillen die steeds straffer worden. Pillen waarvan de gebruikers op voorhand zelden of nooit weten hoe zwaar ze zijn.

“Meer dan over het gemiddelde maken we ons zorgen over de extreem hoge maximumdosissen: zelfs pillen tot 350 mg MDMA komen tegenwoordig voor”, aldus Peter Blanckaert, coördinator bij BEWSD. “Goed een halfjaar geleden lag de limiet bij aangetroffen pillen nog op 125 milligram vooraleer we een alert uitstuurden. Die limiet hebben we moeten verhogen, omdat we anders elke dag alerts mogen uitsturen.”

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees