Opgepast voor windstoten

Parken gesloten, evenementen afgelast: zondag code geel met veel regen en rukwinden verwacht

Parken gesloten, evenementen afgelast: zondag code geel met veel regen en rukwinden verwacht

Het KMI waarschuwt voor rukwinden en vooral veel regenbuien op zondag. In de loop van de namiddag en avond wordt code geel op meerdere plaatsen in België van kracht, zeker wat de neerslag betreft is dat het geval. Overal in ons land worden er maatregelen getroffen. De FOD Binnenlandse Zaken heeft intussen ook nummer 1722 geactiveerd.

“Het lijkt erop dat in de loop van de dag de wind zal toenemen met plaatselijk stevige rukwinden”, klinkt het. “Bovendien kunnen we op meerdere plaatsen flink wat neerslag krijgen, gaande van 15 tot 40 l/m² in 24 uur tijd.” Met die weersvoorspelling lijkt de herfst na een mooie nazomer afgelopen week helemaal in het land te zijn. Zaterdag is het al fris en regenachtig. Zondag komt er dus nog een schepje bovenop. Op heel wat plaatsen in ons land geldt dan code geel wat neerslag betreft (zie onderaan dit artikel).

Nummer 1722

Binnenlandse Zaken activeert intussen het nummer 1722. “Het activeren van dat nummer gebeurt preventief bij een aankondiging van storm of onweer maar houdt geen waardeoordeel in over de ernst van de waarschuwing of de eventuele schade die deze zou kunnen veroorzaken. Het is niet omdat het nummer 1722 wordt geactiveerd, dat er steeds van moet uitgegaan worden dat er overal zwaar weer op komst is en/of dat er mogelijk veel schade kan zijn”, klinkt het bij de FOD Binnenlandse Zaken. “Het nummer 1722 heeft de bedoeling om de burger weg te houden van de noodnummers wanneer er geen sprake is van een levensbedreigende of potentieel levensbedreigende situatie.”

Maatregelen

Heel wat steden en gemeenten nemen intussen maatregelen.

In Brussel blijven de parken vanaf 14 uur zeker tot maandagochtend gesloten, uit vrees voor vallende takken en bomen. Door de droge zomer kunnen takken bovendien sneller afbreken dan normaal.

Ook parken en bossen in Geraardsbergen gaan vanaf vanavond dicht wegens het aangekondigde stormweer.

De parken in Leuven, waaronder ook het provinciaal domein van Kessel-Lo, blijven zondag dicht. “Ook uit parken die niet kunnen worden afgesloten, blijf je beter weg”, klinkt het bij de politie van Leuven.”

Parken gesloten, evenementen afgelast: zondag code geel met veel regen en rukwinden verwacht
Foto: fvv

In Gent nemen de organisatoren van gezinsfestival Parklife, in deelgemeente Sint-Denijs-Westrem, preventief maatregelen: dat festival moet normaal zondag plaatsvinden, maar werd na overleg met veiligheidsdiensten geannuleerd.

Alle activiteiten die in Zottegem gepland waren in het kader van de autovrije zondag daar, worden afgelast. De autovrije zone in het centrum zal ook worden opgeheven. Dat werd beslist in samenspraak met politie, brandweer en veiligheidscel van de gemeente. Ook de langverwachte Rainbow Run in de gemeente gaat niet door.

Rommelmarkt Bouger Bouger, normaal gezien zondag op het Krugerplein in Antwerpen, is afgelast. Dat gebeurt na overleg tussen het district Borgerhout, de standhouders en de organisatie. Nog in de buurt van Antwerpen, in Brecht, zal het allereerste oldtimer evenement van de Brechtse Pale Ale Club niet doorgaan. “Er wordt hondenweer voorspeld. We hebben alle weerberichten gevolgd en zelfs advies ingewonnen bij de brandweer. Het is het beste om het evenement een jaartje uit te stellen”, klinkt het.

In Vlekkem, deelgemeente van Erpe-Mere, zal de kermis niet afgesloten worden met het vuurwerk door de verwachte regen en wind.

De Prieeltjesfeesten in Herk-de-Stad, die op zondag stonden gepland, worden afgelast. “Met windstoten van meer dan 50 kilometer per uu kan de veiligheid niet gegarandeerd worden”, klinkt het. De Prieeltjesfeesten zijn nu uitgesteld naar het voorjaar van 2019.

Ook in Ieper is een evenement afgelast. ‘Belfort op Stelten’, de traditionele wedstrijd tussen alle jeugdbewegingen van de stad op de Grote Markt, zal niet doorgaan.

De barre weersvoorspellingen hebben ook de organisatie van Vaarwel Passerelle in Wetteren doen beslissen het evenement niet te laten doorgaan. Bedoeling was om de brug De Passerelle, die volgende week wordt afgebroken, een waardig afscheid te geven. Ook het dj-feestje nadien wordt afgelast.

In Lokeren zullen de Kovekensstoet en de tractorpulling niet doorgaan.

Parken gesloten, evenementen afgelast: zondag code geel met veel regen en rukwinden verwacht
Foto: kmi
Parken gesloten, evenementen afgelast: zondag code geel met veel regen en rukwinden verwacht
Foto: noodweerbenelux
Parken gesloten, evenementen afgelast: zondag code geel met veel regen en rukwinden verwacht
Corrigeer

NIEUWS