Red Dragons grijpen laatste strohalm op WK: 3-0 winst tegen Australië (maar voor kwalificatie is mirakel nodig)

Red Dragons grijpen laatste strohalm op WK: 3-0 winst tegen Australië (maar voor kwalificatie is mirakel nodig)

Foto: BELGA

De Rad Dragons herpakten zich knap van hun allicht fatale verlies tegen Slovenië en sloten een felle vechtmatch tegen Australië af met een 3-0 overwinning. Levert het meer dan waarschijnlijk geen stek op in de Final 6, dan toch extra punten voor de wereldranking. Belangrijk met het oog op een eventuele kwalificatie voor Rio.

“Ik ben tevreden met de vechtlust van mijn team”, stelde coach Anastasi. “Gemakkelijk was het immers niet. Zeker niet na de klap van vrijdagavond tegen Slovenië. Bovendien troffen we een sterk Australië, dat helemaal zonder druk kon spelen. Daarmee hebben we weer eens onze mentale weerbaarheid getoond.”

Dat vond ook captain Sam Deroo, de man die zijn manschappen doorheen een moeilijke start sleurde en daarin flink werd bijgesprongen door Igor Grobelny, de revelatie binnen dit team. “Het was fijn spelen, zo”, grijnsde Deroo. “Ik heb me geamuseerd. Dan kan je altijd iets meer. En inderdaad, deze ploeg geeft niet op.”

Dat gold dus ook voor Grobelny (25), die samen met zijn captain het team op sleeptouw nam. “In het begin was het nochtans een beetje zoeken”, vond hij. “Ik heb echter geleerd om kalm te blijven. Tenslotte zijn wij ook maar mensen. Na mijn eerste puntjes was ik die wat moeilijke start al helemaal vergeten en deed de adrenaline de rest. Was ik mee beslissend? (glunderend) Tja, dan ben ik nu toch even in een andere wereld. Al besef ik best dat ik er in de derde set helemaal doorheen zat. Ik kon zelfs niet meer roepen.”

Brazilië

Het PalaDozza van Bologna was stevig gevuld met ruim vijfduizend volleybalfans voor een ontmoeting tussen twee teams die zich weinig (België) of geen (Australië) illusies maakten voor een stek in de Final 6 van dit WK. Coach Anastasi, luider toegejuicht dan de spelers, opteerde voor een mix van zijn klassieke basis met mannen als Tuerlinckx en Grobelny, tot dan goed voor een paar knappe invalsbeurten. Stijn D’Hulst mocht beginnen op de pas.

Nog voor halverwege de openingsbeurt (9-11) greep de Italiaan al terug naar Bram Van den Dries als hoofdaanvaller. Het liep immers niet. Allicht dat het verlies van de avond voordien tegen Slovenië toch nog in het achterhoofd spookte. Captain Sam Deroo deed er alles aan om terug leven in zijn manschappen te krijgen en kreeg daarbij gelukkig steun van een uitstekende Igor Grobelny om een 14-18 achterstand goed te maken. Desondanks versierden de Australiërs twee setballen. Die werden onschadelijk gemaakt, waarna Grobelny - met zus Kaja op de tribune - alsnog de buit binnen knalde.

De Australiërs lieten het er uiteraard niet bij en kregen bovendien het publiek helemaal achter zich met een paar shownummertjes van hun invallers tijdens de time-outs. Het leverde hen dit keer geen setballen op. Wel alweer een extra-lange en spannende set, opnieuw afgerond door Grobelny, dan al goed voor 18 punten. Nóg bleven onze tegenvoeters hun show opvoeren, op en naast het terrein. Een comfortabele 10-6 werd 10-10. Pas na een tweede Belgische versnelling haakten de Australiërs definitief af, een kleine remonte ten spijt. Sam Deroo zette er sowieso een punt achter met een lepe ace.

Morgenavond (20.30u) spelen de Red Dragons hun laatste partij van de tweede ronde - en allicht ook van dit WK - tegen olympisch kampioen Brazilië. Om toch nog een stek op te eisen in de Final 6 moet die match gewonnen worden én moet Europees kampioen Rusland steken laten vallen. “Het zou gelijk hoe de vervulling van een droom zijn mocht ik kunnen spelen tegen Brazilië”, glunderde Igor Grobelny. “Ook al was het maar heel even.”

Corrigeer

Het Nieuwsblad biedt meer dan 1.000 reeksen in 12 sporten aan. Zoek hierboven de uitslagen van uw favoriete club of surf naar onze uitslagenpagina.

Uitslagen & standen