Yves Lampaert voor zware ploegentijdrit: “Bidden dat je de klim overleeft”

Yves Lampaert voor zware ploegentijdrit: “Bidden dat je de klim overleeft”

Foto: BELGA

Yves Lampaert kan vandaag zijn West-Vlaamse gouwgenoot Kristof Vandewalle evenaren met een tweede wereldtitel in de ploegentijdrit. De Belgische kampioen op de weg maakte de voorbije jaren een enorme vooruitgang in het ploegenwerk tegen de klok. “In 2015 in Richmond mocht ik een eerste keer mee. Ik was toen de minste van de zes en was ook de eerste renner die moest lossen. We wonnen toen zilver en dat vond ik al machtig.” Een jaar later was Lampaert al een beetje opgeschoven in de hiërarchie bij Quick Step. In Qatar bleef hij tot in de slotkilometer aanhaken om dan met een ultieme laatste inspanning de ‘sprint’ aan te trekken voor zijn vier ploegmaats. Zijn eerste wereldtitel was een feit.

Twee jaar later wil de 27-jarige Lampaert een nieuwe gouden medaille. Inmiddels is de hardrijder uit Ingelmunster uitgegroeid tot een van de belangrijkst schakels bij Quick Step Floors. Na de Tour en de criteriumdans werd zijn programma opgebouwd richting de ploegentijdrit in Innsbruck. Geen vermoeiende trip naar Canada, wel een programma van eendagskoersen in België en veel trainingen op de tijdritfiets. “In de eerste week van september hebben we met de ploeg in Terneuzen drie dagen lang specifiek getraind op de ploegentijdrit. Onze posities, de aanpak van de bochten en de tactiek staat sinds dan al vast. Kasper Asgreen en Laurens De Plus reden toen al in de Vuelta, maar de dagen voor de ploegentijdrit hebben ze zich zeer goed weten in te passen. Het belangrijkste in een ploegentijdrit is dat het geheel klopt. Met onze ploegleider Tom Steels hebben we daar de voorbije dagen goed op getraind.”

Lampaert laat de individuele tijdrit links liggen, wegens te zwaar. Zijn WK begint en eindigt vandaag. “Ik ben er klaar voor. De voorbije weken heb ik veel achter de brommer getraind om wat extra snelheid in de benen te hebben. Het eerste deel van de tijdrit is licht dalend. De snelheid zal daar enorm hoog liggen. Het wordt zeer belangrijk om een snelle start te nemen, maar het is tegelijk oppassen dat we onszelf daar niet voorbij hollen.”

In Richmond moest Lampaert zijn ploegmaats laten gaan op het laatste klimmetje. Vandaag wacht in Innsbruck een helling van een andere categorie. 3,7 km aan een gemiddelde van 6,8 procent. “Die klim zal beslissen over winst en verlies. De eerste twee kilometers zijn echt steil. Op de trainingen had ik er een goed gevoel op, maar in wedstrijd is dat telkens nog iets anders. Met Jungels, De Plus en Schachmann hebben we drie renners die zeer goed bergop rijden. Hun klimvermogen is een pak beter dan dat van mij. Het wordt hopen en bidden dat ik het tempo op de klim kan volgen”, aldus Lampaert die vanaf 15u34 op zoek gaat naar zijn tweede wereldtitel.

Corrigeer


Het Nieuwsblad biedt meer dan 1.000 reeksen in 12 sporten aan. Zoek hierboven de uitslagen van uw favoriete club of surf naar onze uitslagenpagina.