Al 20 jaar ‘bevriend’ met Gents museum: dat verdient een feestje

Al 20 jaar ‘bevriend’ met Gents museum: dat verdient een feestje

Vooraan Kurt Lootens en Els Veraverbeke, achter de bar drie ‘waarden’: Luc (met bril), Yolanda en Bart. Foto: DVH

Gent -

Ze zijn met 750, van wie er dik 160 ’t cafeetje van ’t museetje én de binnenkoer tijdens de Patershol- en de Gentse Feesten doen draaien. Zaterdag vierden de Vrienden van het Huis Van Alijn hun twintigjarige bestaan in het Gentse museum.

“De Vrienden zijn het kloppende hart van ons museum. Zonder hen zouden we maar een gewone werking hebben, maar zij vormen onze link naar de buitenwereld.” Dat zegt Els Veraverbeke, conservator van het Huis Van Alijn, over de vzw die twintig jaar geleden werd opgericht. Dat gebeurde onder het voorzitterschap van wijlen André Vanhove, conservator van wat toen nog ’t Museum van Folklore heette.

Vandaag vervult Kurt Lootens die voorzittersrol. “De 750 Vrienden van het Huis Van Alijn zijn niet alleen mensen die ons financieel steunen”, vertelt hij. “Ruim 140 van hen werken zeer actief mee aan onze evenementen tijdens de Gentse Feesten en de Patersholfeesten. Donderdag beginnen we hier aan ons zevende seizoen van zolderconcerten.”

Waardevolle waarden

Daarbovenop is er een team van 23 mensen die zes dagen per week het café openhouden. “Wij noemen hen respectvol onze waarden, zoals een cafébaas vroeger werd aangesproken. Er zijn mensen van 18 jaar bij, maar ook 80-plussers. Ik denk dat het ongezien is dat een mu­seum­café op vrijwilligers draait.”

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio