Eerlijke Van Aert: “Toon Aerts was gewoon sterker, ik ben op mijn waarde geklopt”

Eerlijke Van Aert: “Toon Aerts was gewoon sterker, ik ben op mijn waarde geklopt”

Foto: BELGA

Geen eerste zege voor Wout van Aert. Na een week met veel heisa reed de wereldkampioen naar een tweede plaats in de WB-cross van Waterloo. Maar Van Aert gebruikte de contract- en materiaalperikelen niet als excuus. “Ik ben op mijn waarde geklopt.” Winnaar Aerts kon het amper geloven. “Dit had ik niet verwacht.”

Lees ook: Sterke Toon Aerts verrast wereldkampioen Van Aert in WB-cross in Waterloo

Zonder Mathieu van der Poel was Wout van Aert uiteraard de grote favoriet. Maar wanneer Toon Aerts op drie ronden van het einde versnelde, moest de wereldkampioen passen. “Ik ben volledig op mijn waarde geklopt”, was Van Aert grootmoedig. “Toon Aerts was gewoon sterker. Ik had het al van in het begin wat moeilijk. Toen hij de kop nam, voelde ik meteen dat hij sterker was. Zijn versnelling was niet explosief, maar hij hield strak dat hoge tempo aan en ik kon niet volgen. Ik miste vandaag wat de explosiviteit die ik vorige week in Geraardsbergen wel had.”

Ondanks alle heisa van de voorbije week reed Van Aert dus een goede koers. “Ik ben niet de man om nu te gaan klagen. Ik heb vandaag kunnen rijden zoals ik wou. Ik doe hier een goede zaak voor de Wereldbeker en dat was toch het doel. Ik heb gemengde gevoelens, want uiteraard had ik liever gewonnen. Maar ik moet tevreden zijn.”

Aerts: “Niet verwacht”

Toon Aerts verzorgde bij het aankomen nog even de show. Eerst een spectaculaire sprong bij de laatste brug en dan even de fiets eren. “Als we van de ploeg ergens moesten winnen in Amerika, dan hier. Op de terreinen van Trek, die ons onze geweldige fietsen bezorgen”, vergat Aerts niet om zijn sponsor in de spotlights te zetten. Hoe beleefde de winnaar de koers? “Ineens zat ik alleen met Wout, geen idee of er achter ons iets gebeurde. Hij vroeg om over te nemen, maar eerst wilde ik niet. Wout is normaal sterker dan ik. Toen ik toch overnam, had ik een tijdlang vijf meter. Plots werden dat er tien, twintig… Ik ben dan vol doorgegaan. De laatste ronde heb ik de risico’s wel wat gemeden. Normaal ben ik nooit goed in het begin van het seizoen, maar vorige week in Geraardsbergen voelde ik al dat de vorm goed zat. Dat ik hier kan winnen, had ik niet verwacht.”

Eerlijke Van Aert: “Toon Aerts was gewoon sterker, ik ben op mijn waarde geklopt”
Foto: BELGA
Corrigeer

Het Nieuwsblad biedt meer dan 3.000 reeksen in 28 sporten aan. Zoek hierboven de uitslagen van uw favoriete club of surf naar onze uitslagenpagina.