Schild & Vrienden-oprichter Dries Van Langenhove stapt naar rechter tegen UGent na schorsing: “Groot onrecht”

Schild & Vrienden-oprichter Dries Van Langenhove stapt naar rechter tegen UGent na schorsing: “Groot onrecht”

Dries Van Langenhove (links) en UGent-rector Rik Van de Walle. Foto: Eric De Mildt , Brecht Van Maele

Gent -

Dries Van Langenhove onderneemt juridische stappen tegen de Universiteit Gent. Dat zegt hij aan Belga. De oprichter van Schild & Vrienden werd 3 weken geleden door de universiteit geschorst nadat zijn studentenvereniging in opspraak kwam. Maar Van Langenhove wil alsnog zijn rechtendiploma behalen en eist zijn plaats als studentenvertegenwoordiger in de Raad van Bestuur op.

Van Langenhove bereidt zich met zijn advocaten Johan Platteau en Joost Bosquet voor op juridische stappen. De rechtenstudent werd aan de universiteit geschorst door rector Rik Van de Walle. Hij legt zich daar niet bij neer. “Ik vind het een groot onrecht dat men mijn diploma, waarvoor ik al enige jaren noeste arbeid heb verricht, wil afnemen vlak voordat ik afstudeer.”

LEES OOK: Rector op opening academiejaar UGent: “Niet alles wordt getolereerd”

Ook zijn plaats in de Raad van Bestuur van de Universiteit Gent, geeft hij niet op. “Ik wil het mandaat waarvoor ik democratisch door duizenden studenten ben verkozen, uitvoeren”, klinkt het.

Dinsdag wordt in Gent ook betoogd tegen Schild & Vrienden. Studentenvertegenwoordiger Eline Vandewalle, een van de initiatiefnemers, vraagt dat ook de twee leden van Schild & Vrienden in de Sociale Raad van de universiteit opstappen. Ook willen de organisatoren dat een “ethische code voor een universiteit zonder fascisme en extreemrechts” wordt opgesteld. Daarmee komen ook andere studentenverenigingen, zoals de nationalistisch-conservatieve studentenvereniging KVHV, op de radar.

De universiteit gaat voorlopig niet in op dat voorstel en vraagt de sereniteit te bewaren. “Binnen de UGent hebben we een reglement dat de erkenning van studentenverenigingen regelt. Als mensen vinden dat bepaalde verenigingen geen plaats meer hebben aan onze universiteit, kunnen ze klacht neerleggen”, zegt rector Van de Walle. “De UGent neemt die klachten ernstig.”

Eenzijdig, sensationeel en manipulatief

Over de toekomst van Schild & Vrienden blijft Van Langenhove vaag, “we zullen zien wat de komende maanden brengt”. Dat de studentenvereniging zich bezondigd heeft aan ondemocratische impulsen, ontkent Van Langenhove. “Ik vind dat de media eenzijdig, sensationeel en zelfs manipulatief hebben gereageerd op de hetze die gecreëerd is door (het VRT-reportageprogramma, nvdr) Pano.”

Het parket van Oost-Vlaanderen voert ondertussen nog steeds een onderzoek naar eventuele strafbare feiten gepleegd door Schild & Vrienden. Vorige week werden in dat kader nog een vijftiental huiszoekingen uitgevoerd.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees