Geen boetes voor wie toch reed op autoloze zondag: “Sorry, daar bestaat geen wetgeving voor”

Geen boetes voor wie toch reed op autoloze zondag: “Sorry, daar bestaat geen wetgeving voor”

Koning Filip en zijn gezin tijdens de autoloze zondag die in Brussel niet helemaal autoloos was Foto: Photo News

Chauffeurs die de autoloze zondag, bewust of niet, aan hun laars lapten en toch met de auto in een verboden zone reden, werden daar niet voor beboet. De reden: er bestaat geen specifieke wetgeving voor.

Auto’s die zonder speciaal pasje en zonder geldige reden tijdens de autoloze zondag toch in autovrije zones reden, kunnen voor dat feit alleen niet beboet worden. Dat zeggen vier van de zes Brusselse politiezones. Het ging vooral om buitenlanders die niet wisten dat ze die dag niet mochten rijden. Of om hardleerse chauffeurs. Toch zijn er geen boetes uitgeschreven voor het rijden op zich. Wel voor het negeren van verbodsborden bijvoorbeeld.

“Als agenten een auto zien rijden die zonder toestemming in de autoloze zone rijdt, kunnen ze enkel aan de chauffeur vragen het voertuig aan de kant te zetten. Als de bestuurder dat weigert, kunnen we wel een pv opstellen voor het negeren van een politiebevel. Maar een boete geven voor het rijden op een autoloze zondag, kan niet. Omdat er geen wet is die dat verbiedt,” legt politiewoordvoerster Audrey Dereymaeker uit.

Ook een GAS-boete geven kan op de meeste plaatsen niet omdat het dan expliciet moet opgenomen zijn in het GAS-reglement. En dat is bijna nergens het geval.

Auto aan de kant

De Schaarbeekse burgemeester Bernard Clerfayt (Défi) zegt aan Bruzz.be dat hij naar volgend jaar toe de mogelijkheid zal onderzoeken om expliciete sancties te voorzien voor diegenen die die dag toch rijden. “Tot op heden was de houding van de politie om elk voertuig zonder pasje te dwingen te stoppen en zich te parkeren. Enkel verzet tegen de agent of gevaarlijk rijgedrag werd beboet.”

Ook in Gent zijn geen boetes uitgeschreven tijdens de autoloze zondag van 22 september. “Wij hadden politie staan op de grote invalswegen om mensen van buiten Gent te beletten dat ze de stad inreden. Het dus niet nodig om mensen te verbaliseren”, zegt Matto Langeraert van de Gentse politie.

In Antwerpen, zegt Wouter Bruyns van de lokale politie, zijn verschillende boetes uitgeschreven. Niet voor het rijden op de autoloze zondag op zich, wel voor het negeren van een verbodsbord. En verder voor een motorrijder die geen verplichte kledij droeg, voor een chauffeur die geen gordel droeg en twee bestuurders die telefoneerden achter het stuur terwijl ze tussen de fietsers en wandelaars reden.”

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees