Tim vaart als eerste op opengelegde Reep: “Ik wacht al drie jaar. Ik kon geen kwartier meer wachten”

© fvv

Nauwelijks een kwartier nadat de Reep in Gent maandagochtend was volgestroomd kwam al een nieuwsgierige kano aanvaren om het nieuw stukje water te verkennen. Mag eigenlijk niet. De Reep is pas op 3 november officieel open, maar kanovaarder Tim glipte erdoor. “Ik wacht al drie jaar. Ik kon echt geen kwartier meer wachten.”

Bert Staes

Gentenaar Tim Van der Mensbrugghe was maandag de eerste die, nauwelijks een kwartier na het breken van de dam tussen de Leie en Schelde, met zijn kano kwam aanvaren om de Reep te bevaren. Mocht eigenlijk niet, maar Van der Mensbrugghe glipte samen met Wouter Woussen in zijn kano erdoor en vaarde officieel als de eerste boot op de Reep.

“Ik móést daarbij zijn. Gent is bij uitstek de waterstad van Vlaanderen, ‘t is heerlijk om overal te kunnen peddelen. Het water geeft Gent zijn smoel. Maar de twee rivieren die Gent groot maakten vloeiden niet meer samen. Dat dat nu eindelijk wel weer kan, is fantastisch – voor de Gentenaars, maar zeker ook voor alle peddelaars.”

LEES OOK: De Reep is open: Leie en Schelde vloeien na zestig jaar opnieuw samen in Gent

Vol ongeduld

“‘t Is alsof je opeens door een nieuw stuk Gent peddelt. Alle mooie gebouwen aan de Reep springen nu in het zicht alsof ze zich jarenlang hadden verstopt. Drie jaar lang zat ik vol ongeduld te wachten om de Reep te veroveren en toen die dam werd opengebroken, kon ik geen kwartier meer wachten. Het water riep en ik moest mij laten meedrijven.”

Nu al op de Reep gaan varen, zoals Tim en nog enkele andere nieuwsgierigen maandag al deden, wordt voorlopig verboden. Er komen boeilijnen om nieuwsgierigen tegen te houden, klinkt het bij beheerder De Vlaamse Waterweg.

“We zullen de komende weken misschien nog hier en daar wat grond moeten uitgraven. Er is veel zand meegekomen bij het breken van de dam. Dat moet veilig gebeuren”, klinkt het.

Sluis testen

De officiële opening van de Reep, inclusief de sluis die al jaren ligt te wachten aan Portus Ganda, is voorzien voor zaterdag 3 november. Op die dag zal de volledige werf officieel ingehuldigd worden. De Reep is nu wel al volgelopen, maar de Scaldissluis is nog niet getest. Dat is de sluis die al vijf jaar werkloos ligt te wachten naast de Oude Beestenmarkt.

“Daar gaat nu nog de meeste tijd naartoe”, zegt Claudia Van Vooren van de Vlaamse Waterweg, die de Reep beheert. De sluis werd in 2012 al opgeleverd, maar heeft nog nooit gewerkt. “Er staan nu nog schotten in, die moeten eruit. Daarna testen we de sluis. Dat is al gebeurd in het droge, maar het is de eerste keer dat de sluisdeuren ook onder echte waterdruk zullen staan.”

“Normaal gezien zal alles goed functioneren, maar we moeten dat nog testen. Ook de kajakglijbaan aan de sluis moeten we nog testen.” De omgeving van de Reep moet ook nog afgewerkt worden: leuningen, stukjes voetpad…

Op zaterdag 3 november zal alles in werking gesteld worden. “We willen de Gentenaars een afgewerkt geheel tonen. Pas als de sluis werkt, zal het mogelijk zijn om de stad rond te varen.”

© fvv

© fvv

© fvv