Dries Van Langenhove mag toch zijn thesis afmaken aan de UGent

 Dries Van Langenhove mag toch zijn thesis afmaken aan de UGent

Dries Van Langenhove, boegbeeld van de extreemrechtse beweging Schild & Vrienden, mag zich toch opnieuw inschrijven aan de UGent. Foto: *

Gent - De Universiteit Gent neemt gas terug. Dries Van Langenhove mag toch zijn thesis afleggen. Evenwel op voorwaarde dat hij de gebouwen niet betreedt. Dat bevestigt Stephanie Lenoir, woordvoerster van de UGent. De oprichter van Schild & Vrienden werd drie weken geleden door de universiteit geschorst, nadat hij in opspraak kwam in de VRT-reportage Pano. Eerder vandaag had Van Langenhove bekend gemaakt dat hij juridische stappen onderneemt tegen die beslissing omdat hij zo zijn masterdiploma rechten niet kon behalen.

Van Langenhove haalt een eerste slag thuis in zijn strijd  tegen de UGent. Deze ochtend kondigde hij aan dat hij advocaten Johan Platteau en Joost Bosquet onder de arm had genomen om juridische stappen tegen de Universiteit Gent te ondernemen. Drie weken geleden werd hij geschorst door rector Rik Van de Walle. Die wilde "de sereniteit aan de universiteit" bewaren nadat het VRT-programma Pano aan het licht bracht dat Schild & Vrienden er in besloten chatgroepen een extremistisch en racistisch discours op nahield. “Aan onze universiteit is voor hem geen plaats meer”, aldus een “diep geschokte” Van de Walle toen.

Gesprek

Van Langenhove legde zich daar niet bij neer en kondigde maandag aan "alle mogelijke stappen" te willen ondernemen om zijn plaats aan de Universiteit Gent te verdedigen. Hij ging deze ochtend samen met zijn advocaten op gesprek bij de rector. Er werd gevraagd om de ordemaatregel op te heffen zodat Van Langenhove zijn thesis kan neerleggen en alsnog zijn diploma rechten kan behalen. Ook zijn plaats in de Raad van Bestuur van de Universiteit Gent eiste hij opnieuw op. Tegelijkertijd werd bij een rechter een juridische procedure opgestart om de beslissing van de rector te overrulen. 

Promotor vinden

Vanavond raakte bekend dat Van Langenhove toch nog zijn thesis aan de UGent mag afleggen, zonder de gebouwen te betreden. Als hij tenminste een promotor vindt. "We zijn nog altijd van oordeel dat het voor de rust en de orde op de campus niet verantwoord is dat we Dries Van Langenhove toelaten op onze terreinen en in onze gebouwen", staat te lezen in het persbericht van de Gentse Universiteit. "Het is wel zo dat hij enkel nog een masterscriptie moet finaliseren. Op voorwaarde dat hij die afrondt zonder dat hij de gebouwen of terreinen van de UGent betreedt, en de rust en de orde op de campus gegarandeerd blijft, en op voorwaarde dat hij een promotor vindt, kan hij de scriptie zelfs met de geldende ordemaatregel afronden."

Volgens de universiteit is dit geen stap terug. "In globo blijft de beslissing die de rector begin september nam, ongewijzigd", klinkt het. "De tuchtprocedure werd gestart en een ordemaatregel werd genomen. Die hield onder meer in dat Dries Van Langenhove de toegang tot de gebouwen werd ontzegd. Die maatregel blijft gehandhaafd."

De ordemaatregel is overigens tijdelijk tot de interne tuchtcommissie haar onderzoek afrondt en een sanctie uitspreekt.

Betoging

Het is afwachten hoe studenten en personeel op deze beslissing zullen reageren. Morgenmiddag staat sowieso een grote betoging tegen Schild & Vrienden gepland aan het rectoraat. De organisatoren eisen niet alleen de volledige uitsluiting van Van Langenhove zelf, maar ook van alle Schild & Vrienden-leden uit raden, vakgroepen en studentenverenigingen van de UGent. 

 

 

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio