Waren het dronken studenten of is er meer aan de hand? Standbeeld Fonske verliest al na drie dagen zijn vredeskostuumpje

Waren het dronken studenten of is er meer aan de hand? Standbeeld Fonske verliest al na drie dagen zijn vredeskostuumpje

Fonske zou het kostuum normaal tot 2 oktober aanhouden. Foto: iF

Leuven -

Het vredeskostuum waarmee de Leuvense vredesbeweging het standbeeld Fonske had uitgedost voor de Internationale Vredesweek, was op maandagochtend plots verdwenen. De vredesbeweging en het stadsbestuur lanceren een oproep om het terug te vinden.

Op vrijdagnamiddag had de Leuvense vredesbeweging het standbeeld Fonske uitgedost in een vredeskostuum, een regenboogkleurig pakje waarop ‘Peace’ genaaid stond. Dit deed ze om de internationale week van de vrede onder de aandacht te brengen. Normaal gezien zou Fonske het kostuumpje tot dinsdag 2 oktober aanhouden, maar op maandag bleek het plots verdwenen te zijn.

“Ik vind het erg verontrustend”, zegt Ria Verjauw van de Leuvense vredesbeweging die bij de politie een aangifte heeft gedaan. “Ik maak me echt zorgen over de haat die er blijkbaar leeft in bepaalde groeperingen in Leuven, zeker gezien een van de moskeeën recent nog beklad is met hakenkruisen. Het is beangstigend. Ik begin me bijna af te vragen wanneer de eerste dode zal vallen.”

De politie van Leuven is bezig met het onderzoek. “Ik kan nog geen uitspraken doen over de dader, maar het was wel een erg woelige en luidruchtige zondagnacht”, zegt perswoordvoerder Nicolas Del Piero."Mogelijk is dit het werk van een aantal studenten.” Aangezien er camera's hangen op het Rector De Somerplein, zal de politie snel meer weten.

Verjauw vermoedt dat het geen onschuldige studentenstreek was. “We hadden het kostuumpje echt heel goed vastgenaaid, en daarbij heb ik geen gescheurde stof teruggevonden aan de voet van het beeldje. Er is volgens mij een schaar gebruikt.”

De activisten zien het niet zitten om een nieuw vredeskostuum te maken. “We hebben al uren gespendeerd aan het maken van het vorige. Het is echt heel jammer dat het gestolen werd. Als er iemand iets gezien heeft, gelieve dan de politie te contacteren.”

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

Meest Gelezen

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees