Leerlingen eten voortaan samen met minderbedeelden restjes van de markt op

Kinderen schuiven graag aan voor een bord spaghetti. Foto: amg

Anderlecht / Brussel -

Onverkochte producten van de grootste markt van Brussel gaan niet meer verloren: er wordt mee gekookt en zowel kinderen van lokale scholen als minderbedeelden kunnen er samen van smullen. De strijd tegen voedselverspilling wordt zo gecombineerd met armoedebestrijding. .

Zowel Kookmet en Collectmet bestaan al enkele jaren. Tijdens Kookmet worden de onverkochte producten van de grootste markt van Brussel gebruikt om een lekkere maaltijd te koken. Scholen worden uitgenodigd en leerlingen stellen samen met medewerkers van Cultureghem een evenwichtig, gezond en lekker menu samen op basis van de oogst van de vorige dag. Tijdens Collectmet wordt al het onverkocht fruit en groenten van de markt een dag later uitgedeeld aan welzijnsorganisaties en minderbedeelde Brusselaars.

Sinds dit schooljaar worden beide initiatieven met elkaar verbonden. “Het is de tweede keer dit jaar dat we Kookmet Recup organiseren”, vertelt Philippe De Bont van Cultureghem. “Leerlingen van de basisschool Lucerna zijn maandagochtend hier aangekomen en hebben direct in onze koelkasten mogen neuzen. Daarin stonden alle groenten en fruit die we de dag voordien van de marktkramers hebben meegekregen.”

Menu uitgedacht

“Samen met hen hebben we dan een heel menu uitgedacht. Vandaag staat er bijvoorbeeld soep en spaghetti bolognaise op de kaart. Daarna is het aan de kinderen om de groentjes te snijden en samen met onze koks de gerechten te bereiden. Tegen de middag is alles klaar en kan er gegeten worden.”

Sinds dit schooljaar is er op de lange banken onder de markthallen van Anderlecht ook plaats voor minderbedeelden.

“Iedere maandag komen hier verschillende welzijnsorganisaties langs om het fruit en de groenten die wij een dag eerder op de markt hebben ingezameld, mee te nemen”, vertelt Victoria De Brabandere van Cultureghem.

Lekkere soep

“Om 12 uur is het de beurt aan minderbedeelde Brusselaars. Zij kunnen kiezen uit een ruim aanbod van producten. We hebben altijd gemiddeld twee ton in de aanbieding. Nieuw dit jaar is dat deze mensen ‘s middags mee kunnen aanschuiven bij de kinderen.”

Ludwig Vanhoutte is er alvast erg over te spreken. “Voor mensen die het niet al te breed hebben zoals ik, is dit een heel goed initiatief. De soep die we hier meekrijgen, is altijd zeer lekker en met de groenten maak ik dikwijls confituur. Dat we vanaf dit jaar ‘s middags ook een maaltijd aangeboden krijgen, is helemaal goed. Ik ga dadelijk genieten van het bord spaghetti bolognaise.”

De drie projecten worden dit jaar ook in de schijnwerpers gezet tijdens De Warmste Week, het goede doel-evenement van Studio Brussel, dat eind december plaatsvindt.

Corrigeer

NIEUWS