Spontane staking bij Bekaert: “Bedienden zijn al maanden ongerust”

Spontane staking bij Bekaert: “Bedienden zijn al maanden ongerust”

Karel Hoorelbeke: “De bedienden en kaderleden vrezen voor wat er boven hun hoofd hangt.” Foto: eva

Ingelmunster / Zwevegem -

Tachtig bedienden van de Zwevegemse vestiging van staaldraadproducent ­Bekaert hebben maandag spontaan het werk neergelegd. “Het nakende ontslag van een bediende was de druppel na maandenlange onzekerheid”, klink het bij de vakbond.

Er is opnieuw ongerustheid over de werkzekerheid bij de Zwevegemse vestiging van staaldraadproducent Bekaert. Dat werd maandag duidelijk gemaakt door een spontane staking. “Een bediende heeft te horen gekregen dat ze haar ontslag zal krijgen. Een 80-tal collega’s zijn voor haar in de bres gesprongen en hebben het werk spontaan neergelegd zodat er wordt teruggekomen op de beslissing om de vrouw te ontslaan”, weet LBC-NVK-secretaris Karel Hoorelbeke. “Het was de druppel voor de mensen.”

Want sinds deze zomer zijn er opnieuw spanningen bij de twee West-Vlaamse vestigingen van Bekaert. Zowel in Zwevegem als in Ingelmunster is er bij de bedienden en kaderleden grote ongerustheid over hun job. “Deze zomer heeft de CEO van Bekaert, Matthew Taylor, bij het meedelen van de halfjaarlijkse cijfers gezegd dat de winstcijfer niet zijn wat ze moeten zijn. En dat er maatregelen zullen genomen worden, ook in België. Maar hij liet meteen weten dat het niet bij de arbeiders zal zijn. Dus sindsdien zijn de bedienden en kaderleden van de twee vestigingen heel ongerust dat er een afslanking zal komen.”

Staking duurt voort

Volgens de vakbondssecretaris zijn er deze zomer al tien functies verdwenen en werden werknemers die zelf ontslag namen, niet vervangen. “Er is duidelijk iets aan de hand en de bedienden en kaderleden vrezen voor wat er boven hun hoofd hangt. De mensen willen weten wat hen te wachten staat.”

De vakbonden onderhandelden met de werkgever om het ontslag ongedaan te maken en ook voor meer duidelijkheid naar wat de toekomst zal brengen. Maandagavond werd nog geen akkoord bereikt. Vandaag, dinsdag, wordt er verder gestaakt.

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio