Leerlingen mogen drie dagen niet naar school: “Ik belde elke ouder persoonlijk op om te vragen hoe hun kind het stelde”

Leerlingen mogen drie dagen niet naar school: “Ik belde elke ouder persoonlijk op om te vragen hoe hun kind het stelde”

De hevige brand vernielde het dak en de bovenverdieping van twee vleugels van de school. Foto: edp

Zottegem -

Door de felle dakbrand die vrijdag in de Sint-Franciscusschool woedde, blijven de leerlingen genoodzaakt thuis tot en met woensdag. De brand ontstond nadat een haagbrand oversloeg naar de school.

Een haagbrand op het domein van het psychiatrisch centrum Sint-Franciscus was vrijdag de oorzaak van een felle brand in de Sint-Franciscusschool. Van twee vleugels van de school werden het dak en de bovenverdieping vernield. Volgens de branddeskundige ontstonden beide branden accidenteel. Hoogstwaarschijnlijk vatte de haag vuur bij het bestrijden van onkruid met een gasbrander. Het dorre materiaal vatte vuur en de wind verspreidde gensters en vliegvuur. Hoewel brandweerpost Zottegem de haagbrand al aan het bestrijden was, stond het dak van de school plots in lichterlaaie. De hevige wind zorgde ervoor dat de houten balken van de zolder op geen tijd in toortsen veranderden.

Bewondering voor brandweer

Maandag haalde een aannemer nog een vrijstaande puntgevel weg, zodat die door een windvlaag niet neergehaald kan worden.

“De zoldervloer van beide vleugels kwam naar beneden en vernielde ook de bovenverdieping”, vertelt directeur Myriam Smekens. “We hopen dat we de gelijkvloerse verdieping kunnen behouden en enkel de eerste verdieping moeten vernieuwen. Hoewel we heel veel schade hebben, heb ik veel bewondering voor de interventie van de brandweer.”

In veiligheid

“Onze leerlingen blijven thuis tot en met woensdag. Het hele weekend belde ik alle ouders op om hen die boodschap te geven en te vragen hoe hun kind het stelde. Gelukkig hebben de leerlingen niet heel veel van de brand gemerkt. We evacueerden al bij aanvang van de haagbrand, zodat de leerlingen in veiligheid waren. Met een beleidsondersteunend team proberen we de school tegen donderdag weer operationeel te krijgen.”

Op de speelplaats wordt een soort van tunnel gebouwd, zodat de leerlingen veilig via de schoolpoort naar de niet beschadigde gebouwen kunnen.

“Ondertussen krijg ik heel veel steun van de lokale gemeenschap”, zegt Smekens.

Het psychiatrisch ziekenhuis biedt ruimte voor de leerlingen aan, net als het stadsbestuur dat het ontmoetingscentrum aanbiedt. Ook vele buren bieden hulp.

Benefietavond

“Als school zullen we één grote benefietavond organiseren. Waarschijnlijk wordt dat een spaghettifestijn, vermoedelijk in de Bevegemse Vijvers.”

Collega-directeuren zoeken ondertussen naar goede en goedkope containers die snel geleverd kunnen worden. “Toch zullen we in eerste instantie onze eigen lokalen zo optimaal mogelijk inzetten. Ook diensten voor traumaondersteuning worden gecontacteerd. Burgemeester Jenne De Potter bleef het hele weekend actief helpen”, besluit directeur Smekens.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees