Vijftiger riskeert celstraf na dodelijk ongeval: “Minstens honderd keer per dag maakt de man die rijbeweging, en dan gebeurt dit”

Vijftiger riskeert celstraf na dodelijk ongeval: “Minstens honderd keer per dag maakt de man die rijbeweging, en dan gebeurt dit”

Het ongeval dateert van 2015. Met een terminaltrekker reed een chauffeur een Bulgaarse trucker aan, die ter plaatse overleed. Foto: ssj

Halle / Gent -

Een 55-jarige man riskeert een celstraf met uitstel voor een dodelijk ongeval drie jaar geleden op de Colruyt-site in Halle. Met een terminaltrekker reed de beklaagde een Bulgaarse trucker aan.

Het is intussen al drie jaar geleden dat N.I., een op dat moment 58-jarige man van Bulgaarse afkomst uit Gent, om het leven kwam op het distributiecentrum Dassenveld van Colruyt in Halle. De man, die nog maar pas aan de slag was bij een transportbedrijf dat voor Colruyt reed, kwam er die bewuste 7 juli 2015 onder de wielen terecht van een zogeheten terminaltrekker. Het slachtoffer stierf ter plaatse.

Het dossier belandde eerst bij het arbeidsauditoriaat, maar dat achtte de bestuurder niet verantwoordelijk en seponeerde de zaak. De nabestaanden van het slachtoffer waren het daar niet mee eens en besloten om de chauffeur rechtstreeks te dagvaarden. Niet voor de arbeidsrechtsbank, maar wel voor de politierechtbank, omdat ze vonden dat het eerder om een verkeersongeval dan een arbeidsongeval ging.

Gebrek aan voorzorg

Voor de raadsman van de nabestaanden was het duidelijk dat het ongeval zich heeft voorgedaan door een gebrek aan voorzorg bij de bestuurder. “Het slachtoffer had het portier van zijn vrachtwagen geopend om zijn handschoenen op te bergen. Plotseling kwam die trekker met container, en de man werd onder de wielen gesleurd. Hij kon geen kant meer uit”, zo stelde de advocaat van de familie. “Als de chauffeur in twee keren zijn achteruitrijdmanoeuvre had uitgevoerd, dan stonden we hier niet. Dan zou hij hem gezien hebben. Het ongeval is waarschijnlijk een ongelukkig gevolg van de macht der gewoonte.”

Dode hoek

De advocaat van de beklaagde ziet de zaak heel anders. “Er kan mijn cliënt zeker geen gebrek aan voorzichtigheid verweten worden. Hij heeft het slachtoffer één keer gezien. Maar vanaf het moment dat hij afdraaide en begon achteruit te rijden, bevond het slachtoffer zich in de dode hoek. Dat het slachtoffer nog een atypische en misschien zelfs gevaarlijke beweging ging maken naar een onveilige plaats (naar de zijkant van zijn truck, nvdr.), daar had mijn cliënt geen idee van. Op de beelden van de bewakingscamera is te zien dat mijn cliënt vrijwel recht achteruit reed, en dat er dus weinig uitzwaai was. Tussen twee geparkeerde vrachtwagens is er 1,40 meter ruimte, wat best veel is. De stelling van de tegenpartij dat het slachtoffer met zijn rug tegen zijn eigen truck moet gestaan hebben, klopt dus niet. Het slachtoffer had misschien schrik toen hij die container zag komen, en heeft dan een ongelukkige poging ondernomen om die te ontwijken. De man leed ook aan een hartprobleem, misschien had hij iets aan zijn hart gekregen.”

Volgens de advocaat van de familie klopt dat laatste zeker niet. “Er is immers een autopsie uitgevoerd. Dat het slachtoffer, die opgegroeid is met vrachtwagens, in paniek voor de wielen is gesprongen, is overigens totaal ongeloofwaardig.”

Onopzettelijk

De beklaagde kreeg ook zelf nog het woord. “Het was een spijtig ongeval, en ik leef enorm mee met de familie. Ik moet ermee leren leven dat ik iemand gedood heb”, zo zei de man.

Politierechter Dina Van Laethem, die volgende maand haar vonnis velt, benadrukte dat het om een onopzettelijk voorval ging. De procureur was dezelfde mening toegedaan. “Dit is een zeer spijtig ongeval. Minstens honderd keer per dag maakt de man die rijbeweging, en dan gebeurt dit”, stelde procureur Kris Boelens. “Ik vind wel dat deze rechtbank niet bevoegd is. Als de rechter toch oordeelt dat het om een verkeersongeval gaat, vraag ik om een minieme straf uit te spreken in de vorm van een celstraf van 6 maanden met uitstel.”

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

Meest Gelezen

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees