Verzekering repatrieert doodzieke Belgische vrouw niet: nu ze overleden is, mag ze wel naar huis

Verzekering repatrieert doodzieke Belgische vrouw niet: nu ze overleden is, mag ze wel naar huis

Stockbeeld, dit is niet de vrouw in kwestie. Foto: Shutterstock

Een Belgische vrouw is overleden, nadat ze een levensgevaarlijke val had gemaakt op vakantie in Slovakije. Hoewel haar familie Jeanny Kapamba (66) maar al te graag thuis wou zien, besloot verzekeringsmaatschappij DKV haar niet te repatriëren toen ze nog leefde. Nu de vrouw overleden is, mag ze wel naar huis. Dat schrijft Sud Info.

Op 31 augustus maakte Jeanny Kapamba (66) uit het Waalse Chaudfontaine een ongelukkige val van enkele trappen uit Slovakije. In allerijl werd ze weggevoerd naar het dichtstbijzijnde ziekenhuis. Maar daar moest de vrouw vechten tegen sepsis, een zogenaamde bloedvergiftiging.

Maar ondertussen werden haar familieleden aan hun lot overgelaten, zo schrijft Sud Info. Haar kinderen en kleinkinderen wilden hun geliefde immers zo snel mogelijk naar België brengen, zodat ze hier de beste zorgen zou kunnen krijgen, omringd door haar familie.

Dronken val

Verzekeringsagentschap DKV weigerde echter om de doodzieke vrouw naar ons land te repatriëren. In de kleine lettertjes van hun reisverzekeringscontract staat immers dat alcoholmisbruik een reden kan zijn voor het bedrijf om hulp te weigeren. Jeanny Kapamba had een alcoholniveau van 0,7 gram in haar bloed, wat het gevolg zou zijn van enkele glazen wijn de dag voordien.

“Wij willen erop wijzen dat de patiënte, naast de contractuele clausules, op geen enkel moment in staat was om te worden gerepatrieerd, ongeacht het vervoersmiddel”, vult Birgit Hannes, directielid bij DKV Belgium aan in een reactie aan Het Nieuwsblad Online.

Niet naar huis

Enkele weken later werd de bloedvergiftiging Jeanny Kapamba fataal. Op zondag 16 september moest ze haar strijd staken. Woensdag wordt de moeder van twee dochters en grootmoeder van twee kleinkinderen begraven in Chaudfontaine. Nu wil DKV haar levenloze lichaam immers wel repatriëren, omdat ze overleden is. Een pijnlijke slag in het gezicht van haar familie, die op heel wat onbegrip kan rekenen.

“Wij hebben het droevige nieuws van het overlijden van mevrouw Kapamba vernomen en willen ons medeleven betuigen aan haar familie en dierbaren”, besluit Hannes.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees