Merckxiaans: nooit eerder fietste iemand zo’n grote voorsprong bijeen op WK tijdrit bij junioren als Evenepoel

Merckxiaans: nooit eerder fietste iemand zo’n grote voorsprong bijeen op WK tijdrit bij junioren als Evenepoel

Foto: BELGA

In de laatste rechte lijn al met één hand al van het stuur, quasi uitbollend. Het waren ongeziene beelden in het tijdrijden, vaak een secondenspel. De overwinning van Remco Evenepoel (18) bij de junioren op het wereldkampioenschap tijdrijden was er dan ook eentje van Merckxiaanse proporties. Zo overvleugelde hij de tegenstand. Het Belgische supertalent fietste gemiddeld meer dan twee kilometer per uur sneller dan de nummer twee. Goed voor de grootste voorsprong ooit op een WK tijdrijden bij de junioren sinds de eerste editie in 1994.

Vaak gaat het om seconden in het tijdrijden. Zo was het ook bij de twee vorige Belgische wereldtitels in de discipline bij de junioren: Jurgen Van den Broeck had in 2001 amper 44 honderdsten van een seconde voorsprong, de betreurde Igor Decraene had vijf jaar geleden een verschil van acht seconden.

Tot vandaag was de grootste voorsprong ooit op het WK tijdrijden bij de junioren die van Lennard Käman, die in 2014 een verschil van 44 seconden met de nummer twee liet optekenen. Voor het tweede grootste verschil tussen de nummers één en twee moeten we al teruggaan naar 1999, toen niemand minder dan Fabian Cancellara 42 seconden voorsprong telde.

Maar dat is dus klein bier in vergelijking met wat Evenepoel bij elkaar fietste. Hij telde 1 minuut en 23 seconden voorsprong op de nummer twee, bijna een verdubbeling van het vorige record. Ook straf: met de tijd van Evenepoel, zou hij vierde zijn geworden op het WK tijdrijden bij de U23. Dat terwijl Evenepoel maar met een 52 als voorblad kan rijden en de beloften met 53 mogen rijden - een versnelling groter, dus.

Corrigeer


Het Nieuwsblad biedt meer dan 1.000 reeksen in 12 sporten aan. Zoek hierboven de uitslagen van uw favoriete club of surf naar onze uitslagenpagina.