Ronnie O’Sullivan jaagt 95 procent van de snookerwereld op stang: “Ik wil alleen tegen toppers spelen”

Ronnie O’Sullivan jaagt 95 procent van de snookerwereld op stang: “Ik wil alleen tegen toppers spelen”

Foto: AFP

Ronnie O’Sullivan is nooit beroerd om een stevige uitspraak. In een interview met AFP was de winnaar van de Shanghai Masters dan ook doodeerlijk: “Ik ga minder toernooien spelen”, aldus ‘The Rocket’.

O’Sullivan (42) werd gevraagd naar zijn rivaliteit met die andere twee toppers van zijn generatie: John Higgins (43) en Mark Williams (43). Volgens hem hebben zij hem doorheen zijn carrière naar een hoger niveau getild. Hij maakte daarbij de vergelijking met de onderlinge strijd tussen Roger Federer, Rafael Nadal en Novak Djokovic.

“We hebben het beste bij elkaar naar boven gehaald”, aldus O’Sullivan. “Toen we jong waren, won eentje van ons een toernooi. De andere twee zouden dan zegge: wij willen het volgende winnen. Het is een gezonde rivaliteit, we hebben elkaar gepusht om betere spelers te worden.”

O’Sullivan is al jaren top, net als Higgins, terwijl Williams vorig jaar plots weer wereldkampioen werd. De oude garde houdt de jongere dus nog wat af. Net als in het tennis. “Toen ik een jongetje was, kreeg ik een tennisracket, fiets en snookerkeu van mijn vader. Ik moest bewijzen waarmee ik het beste was. Vandaag is het anders omdat jongeren altijd games spelen.”

Uiteindelijk won de keu het van het racket en de fiets, maar op zijn 42ste is ‘The Rocket’ zijn sport soms beu. “Ik ga waarschijnlijk minder wedstrijden spelen. Waarom? Zodat ik minder tegen die laag gerangschikte spelers uit kan komen. Ik ben alleen gemotiveerd om tegen de toppers te spelen. Ik weet het, mijn ranking zal eronder lijden maar ik zie mezelf niet zo nog twintig jaar snookeren. Ik kan beter de volgende tien spelen zoals ik wil. Dan blijft het tenminste leuk.”

Corrigeer

Het Nieuwsblad biedt meer dan 1.000 reeksen in 12 sporten aan. Zoek hierboven de uitslagen van uw favoriete club of surf naar onze uitslagenpagina.