Mysterie niet opgelost

Geen Rechtvaardige Rechters gevonden na scan van ondergrond Gents plein

Geen Rechtvaardige Rechters gevonden na scan van ondergrond Gents plein
Gent -

De zoektocht met een scantoestel maandag aan de Kalandeberg in Gent naar een ruimte onder de grond waar het paneel van de Rechtvaardige Rechters zou kunnen liggen, heeft niets opgeleverd. Dat werd vernomen bij de Gentse afdeling van het parket Oost-Vlaanderen.

Meer dan 80 jaar na de kunstroof van de Rechtvaardige Rechters, een paneel van het legendarische Lam Gods, is het schilderij nog altijd niet gevonden. Al was er maandagmiddag even hoop op een doorbraak: het parket van Gent had immers de opdracht gegeven de ondergrond van de Kalandeberg te scannen.

De scan kwam er na een een tip van auteur Marc De Bel die in het kader van een jeugdboek met amateurspeurder Gino Marchal de vindplaats suggereerde. Een maat voor niets, lijkt het nu: “Volgens de eerste resultaten van het scanonderzoek zijn er geen aanwijzingen dat er een koker onder de grond zou zijn die het paneel zou kunnen bevatten”, zegt parketwoordvoerster An Schoonjans.

LEES OOK. Het verhaal achter een van de grootste mysteries uit de Belgische geschiedenis

“Kan slechts tot 1,55 meter diep”

Via het boek “De veertiende brief” lanceerden De Bel en Marchal in juni de theorie dat het paneel onder de Kalandeberg ligt. Het pleintje ligt op wandelafstand van de Sint-Baafskathedraal en in 1932 zouden er rioleringswerken geweest zijn. Hoofdverdachte Arsène Goedertier zou het paneel in een onderaardse koker of gang kunnen verborgen hebben, menen de auteurs.

De stad Gent en de Gentse universiteit werkten mee aan de speurtocht. Er werd eerst nagekeken of er abnormale structuren of holtes in de ondergrond zijn, waarna beslist moest worden of het de moeite loont om graafwerken uit te voeren. Uit de eerste resultaten blijkt dat niet het geval. Er zijn geen aanwijzingen dat er zich een koker of gang onder de grond bevindt. “Het scantoestel kan slechts tot 1,55 meter onder de grond zoeken, maar de hele ondergrond aan de Kalandeberg is gescand”, zegt het parket.

De piste van De Bel en Marchal lijkt daarmee begraven, maar het is maar een kwestie van tijd tot de volgende wilde theorie opduikt.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees