UCI hervormt: minder wildcards in grote rondes en klassiekers, automatisch startrecht voor wie goed presteert

UCI hervormt: minder wildcards in grote rondes en klassiekers, automatisch startrecht voor wie goed presteert

Foto: REUTERS

Het ‘management comité’ van de UCI is momenteel in Innsbruck in conclaaf met als doel het professionele wielerlandschap te hertekenen. En dat leidt tot enkele opvallende wijzigingen, vooral in het toekennen van de wildcards/overgebleven plaatsen in de grote rondes en klassiekers.

De hervormingen zullen vanaf volgend seizoen geleidelijk doorgevoerd worden met als doel de positie van het wielrennen internationaal te versterken. Vanaf 2019 zal er sprake zijn van een UCI World Tour, de UCI Pro Series en de continentale kalender als derde pijler. Vanaf 2020 zal de World Tour bestaan uit de drie grote rondes en de andere belangrijkste rittenwedstrijden, aangevuld met de UCI Classics Series. Die zal bestaan uit de vijf Monumenten en vijftien topklassiekers.

De nieuwe UCI Pro Series wordt in 2020 gelanceerd en zal bestaan uit een verzameling bestaande wedstrijden die worden beschouwd als belangrijk voor de verdere ontwikkeling en mondialisering van de wielersport.

Team Ranking wordt belangrijk

De teams worden vanaf 2019 onderverdeeld in 18 World Tour teams, bestaande uit 27 tot 30 renners en met een licentie voor drie jaar. Daarnaast zijn er een ongelimiteerd aantal ProTeams (wat nu de procontinentale teams zijn) en continentale teams. De World Tourteams zullen vanaf eind 2019 hun licentie krijgen op basis van vijf criteria: ethiek, administratie, financiën, organisatie en sportief. Het blijft een open systeem waarbij teams uit de World Tour kunnen worden gegooid en vervangen worden door andere teams.

Er zal vanaf 2019 ook verschillende rankings worden gemaakt: de UCI World Ranking vervangt de UCI World Tour Ranking. De landenranking blijft bestaan maar belangrijker is de berekening van een nieuwe teamranking waarbij de resultaten van de beste tien renners per team, verzameld op de internationale kalender, worden samengeteld.

Automatisch startrecht

En deze laatste ranking wordt vooral voor de Pro Teams enorm belangrijk. De twee best geplaatste Pro Teams krijgen automatisch startrecht in de grote rondes. Dat betekent dat de organisatoren van Tour, Giro en Vuelta minder wildcards zullen kunnen uitdelen dan wat nu het geval was. De drie best geplaatste Pro Teams worden automatisch uitgenodigd voor de andere wedstrijden van de World Tour en de Classics Series.

De details zijn nog niet volledig uitgewerkt maar het nieuwe systeem zou in 2020 operationeel moeten zijn.

Corrigeer


Het Nieuwsblad biedt meer dan 1.000 reeksen in 12 sporten aan. Zoek hierboven de uitslagen van uw favoriete club of surf naar onze uitslagenpagina.