Gemeenteraad stemt motie tegen Schild en Vrienden: "Geen plaats voor in Gent"

Gemeenteraad stemt motie tegen Schild en Vrienden: "Geen plaats voor in Gent"

De gemeenteraad keurde dinsdagavond een tekst goed als reactie op de veelbesproken Pano-reportage over de studentenclub Schild en Vrienden. Foto: fvv

Gent / Mariakerke / Drongen / Wondelgem / Sint-Amandsberg / Oostakker / Desteldonk / Mendonk / Sint-Kruis-Winkel / Gentbrugge / Ledeberg / Afsnee / Sint-Denijs-Westrem / Zwijnaarde - De gemeenteraad van Gent heeft dinsdag een tekst goedgekeurd waarin ze zich nadrukkelijk afzet tegen "extremistische groeperingen die oproepen tot haat en geweld". De tekst is een rechtstreekse reactie op een veelbesproken reportage van Pano over de studentenclub Schild en Vrienden, die actief is in Gent.

"We moeten reageren. Vlaanderen in het algemeen en Gent in het bijzonder werden dooreengeschud door de reportage van Pano over Schild & Vrienden." Zo  begint het gemeenteraadsbesluit dat dinsdagavond werd aangenomen in Gent.

In de raad werden dinsdagavond forse verklaringen afgelegd over het 'ranzige gedachtengoed' van Schild en Vrienden. De studentenclub werd deze maand in een reportage van het VRT-programma Pano beschuldigd van het verspreiden van grove sekstische en racistische prenten.

Genoeg voor de meerderheidspartijen in de gemeenteraad van Gent om te reageren met een tekst. Daarin worden 'alle partijen en kandidaten die deelnemen aan de verkiezingen in Gent opgeroepen om duidelijk afstand te nemen van extremistische groeperingen die oproepen tot haat en geweld'. (zie onderaan voor de volledige tekst)

"Als democratische partijen kunnen we niet anders dan te reageren en een oproep te doen. In Gent is geen plaats voor mensen die dwepen met extremisme van welke aard ook en oproepen tot haat en geweld."

Vlaams Belang

Oppositiepartijen CD&V en N-VA keurden de tekst mee goed. Maar Vlaams Belang onthield zich bij de stemming. Johan Deckmyn: "Ik laat me niet meeslepen in een opstoot van politiek georchestreerde verontwaardiging. Ik verzet mij eveneens tegen alle vormen van extremisme. Maar ik verzet me ook tegen georchestreerde verontwaardiging, enkel met het doel om rechtse partijen te demoniseren omdat jongeren wat domme dingen doen in besloten Facebook-groepen."

"De Pano-reportage toonde beslist zaken die niet kunnen, maar was bij momenten ook erg vaag. Dit wordt politiek gerecupereerd. In een vlaag van morele superioriteit roept u om het hardst om zich te profileren. Het werkt hoor, afgelopen nacht is het studentenkot van een KVHV-student gevandaliseerd. Dries Van Langenhove is overigens nog steeds niet veroordeeld. Waar is het respect voor de rechtstaat?"

"Ik wacht nog steeds op de eerste onderzoeksreportage bij extreemlinkse groepjes zoals Comac, of bij islamitische groeperingen zoals Milli Görus, die aan de Ferrerlaan in Gent een moskee heeft en in Duitsland aan extremistisch geweld wordt gelinkt. Milli Görus heeft kandidaten op lijsten van partijen die hier verontwaardigd reageren."

"Waar was uw verontwaardiging na het zoveelste geval van steaming door allochtone jongeren? Na het zoveelste geweld tegen Gentse homokoppels door islamitische daders? Na de zoveelste overval van minderjarige Roma op bejaarde koppels? Daar zag ik geen moties over."

Dit is de tekst die dinsdag werd goedgekeurd door sp.a-Groen, Open Vld, CD&V en N-VA

Aan alle partijen en kandidaten die deelnemen aan de verkiezingen in Gent om duidelijk afstand nemen van extremistische groeperingen die oproepen tot haat en geweld

  1. Aan het college van burgemeester en schepenen om het stedelijke Kernteam Deradicalisering de opdracht te geven om alle partnerorganisaties extra te sensibiliseren om blijvend alert te zijn voor alle vormen van extremisme en, als dat nodig is om die opdracht doeltreffend te vervullen, daarvoor de nodige bijkomende middelen vrij te maken.
  2. Aan de Vlaamse regering om het verenigingsleven te ondersteunen bij vragen over of tekenen van polarisering en radicalisering die leiden tot gewelddadig extremisme.
  3. Aan de federale overheid dat de inlichtingendiensten een prioriteit maken van het opvolgen van dergelijke vormen van radicalisering die leiden tot gewelddadig extremisme en dat daarvoor voldoende middelen (ook personele) uitgetrokken worden.
  4. Aan de parketten om aan dergelijke misdrijven absolute prioriteit geven
  5. Aan alle overheden en politieke partijen om nu echt prioritair werk te maken van een Nationaal Mensenrechteninstituut, zoals gevraagd door de VN en aangekondigd door minister Geens namens de Federale Regering.
Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio