Opstootje tijdens Gentse gemeenteraad: "N-VA-raadslid probeerde mij aan te vallen"

Opstootje tijdens Gentse gemeenteraad: "N-VA-raadslid probeerde mij aan te vallen"

De potjes kookten dinsdagavond over in de Gentse gemeenteraad. In de coulissen van de raad kwam het tot duw- en trekwerk tussen twee politici. Foto: bst

Gent - De politie is dinsdagavond tussenbeide gekomen in het stadhuis van Gent, waar een gemeenteraadszitting bezig was. SP.A-schepen Resul Tapmaz zegt in de coulissen te zijn aangevallen door een N-VA’er.

Het incident vond plaats op het einde van de gemeenteraadszitting in Gent, kort voor 22 uur. Terwijl binnen in de zaal de laatste punten werden afgewerkt ontstond in de keuken van het stadhuis een woordenwisseling tussen SP.A-schepen Resul Tapmaz en N-VA-gemeenteraadslid Omer Faruk Demircioglu.

Tapmaz: “Hij begon mij verbaal aan te vallen en beledigde mijn familie en mijn kinderen. Daarna probeerde hij mij fysiek aan te vallen. Mehmet (Sadik Karanfil, een ander Gents gemeenteraadslid, voor Open Vld, nvdr) heeft hem kunnen tegenhouden en vastpakken. Terwijl ik terug naar de gemeenteraadszaal wandelde heeft hij mij nog eens proberen attaqueren. Maar Mehmet heeft hem opnieuw kunnen tegenhouden.”

Tapmaz verwittigde burgemeester Termont, die er de politie bijhaalde. Demircioglu werd opgewacht na afloop van de gemeenteraadszitting en moest zijn contactgegevens nalaten. Na een halfuur was het incident voorbij. Niemand raakte gewond.

LEES OOK: N-VA reageert op incident in Gentse gemeenteraad: "Intimidatie en pesterijen moeten stoppen"

N-VA-fractieleider Elke Sleurs bemiddelde, maar weigerde nadien commentaar. Ook Demircioglu ging niet in op een vraag om zijn versie van de feiten. Woensdag verstuurde de partij wel een persbericht de om "intimidaties en pesterijen" aan te kaarten.

Open Vld'er Mehmet Sadik Karanfil ,die tussenbeide kwam, wil niet veel kwijt. "Ik was getuige, maar ik heb mijn verklaring aan de poltiie gegeven. Daarover ga ik niets zeggen." 

Wat de aanleiding van het incident was, is niet duidelijk. Demircioglu veroorzaakte maandag tijdens de gemeenteraad al enige opschudding door met veel kabaal de raadszaal te verlaten terwijl Sleurs aan het spreken was over de boerkini in de Gentse zwembaden. Sleurs keek opgeschrikt achter zich en ging verder. “Euhm … Dat was niet voorzien.” (Bekijk hieronder het fragment)

Demircioglu uitte de voorbije maanden ook al publiekelijk kritiek op de partijlijn van N-VA, onder meer over standpunten rond Turkije en de islam. Dit verklaarde hij toen in een interview aan De Gentenaar

“Ik sta niet achter staatssecretaris Zuhal Demir die over anti-integratie spreekt. Nog erger is dat het chagrijn van de nationale partijleiding ten aanzien van Turken en moslims overwaait naar de Gentse N-VA. En dan heb ik het niet alleen over de discussie over de taallessen. We moeten in Gent het kartel bestrijden, niet de Turken. Het lijkt wel alsof Turken en moslims helemaal niks goeds meer kunnen doen. We mogen geen kopie worden van Vlaams Belang. Dan kunnen we beter allemaal overstappen.”

Hoofddoek en boerkini

Maandag werden de hoofddoek en de boerkini ook besproken tijdens de Gentse gemeenteraad. Vanaf 1 september zijn in zeven Gentse middelbare stadsscholen de hoofddoek en andere religieuze hoofddeksels officieel toegelaten. In een boerkini zwemmen mag sinds deze maand ook in de Gentse stadszwembaden.

Beide beslissingen kwamen maandag ter sprake in het actualiteitsdebat in de gemeenteraad. Het was niet meer dan politieke profilering, want de beslissingen over de hoofddoek en de boerkini werden enkele weken geleden al uitgeklaard binnen het stadsbestuur. De beide punten hoefden zelfs niet meer te worden bekrachtigd door de gemeenteraad.

Of deze twee thema's iets te maken hebben met het incident met Tapmaz is niet duidelijk. De sp.a-schepen insinueerde na het incident in de gemeenteraad wel dat deze beslissingen aan de basis van hun woordenwisseling lagen.

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio