Vier vermiste Vlamingen in Zweden gelokaliseerd nadat GPS opnieuw signaal uitzond: “Bevestigd dat iedereen ok is”

Vier vermiste Vlamingen in Zweden gelokaliseerd nadat GPS opnieuw signaal uitzond: “Bevestigd dat iedereen ok is”

Vier vermiste Vlamingen in Zweden gelokaliseerd Foto: Shutterstock / Google Earth

Brussel -

De vier Belgen die sinds dinsdagmiddag vermist raakten in Zweden, zijn teruggevonden. Het gaat om twee duo’s die deelnamen aan een groepswedstrijd door een natuurgebied en te maken kregen met extreem slecht weer. “Hun GPS trackers werken opnieuw”, meldt de organisatie van de race. Er werd meteen een gerichte zoekactie opgezet om de landgenoten terug te vinden.

Dinsdagmiddag werd voor het eerst alarm geslagen, toen de vermiste reizigers maar niet kwamen opdagen op de afgesproken plaats: bij een hut aan het meer Rogen in de Scandinavische Alpen. In die regio stond op dat moment een felle wind en viel er neerslag in de vorm van sneeuw. Omdat ook hun GPS tracker geen signalen meer uitzond, zette de Zweedse politie de grove middelen in: rond 21 uur werden minstens drie helikopters en reddingswerkers uitgestuurd om de Vlamingen te zoeken. Pas woensdagochtend werd opnieuw een signaal opgevangen.

Geblinddoekt gedropt

De vier Vlamingen namen deel aan een avontuurlijke race in de Zweedse wildernis, georganiseerd door een gespecialiseerde reisorganisatie. Tien duo’s werden op vrijdag 14 september geblinddoekt gedropt in de bossen en moesten van daaruit zo snel mogelijk terug naar de beschaving geraken. Wie daar het snelst in slaagt, wint een prijs. Maar de organisatie besloot de tocht tijdelijk te onderbreken door het aanhoudende slechte weer.

“Omdat de weersomstandigheden te slecht waren om te kajakken, besloten we de race te onderbreken om de deelnemers met de boot op te pikken”, legt de woordvoerder uit. “Maar twee duo’s besloten alsnog verder te gaan, op eigen houtje. Gisterenavond viel het signaal van hun GPS weg en lichtten we de autoriteiten in de regio in. Zij besloten geen risico’s te nemen en startten een zoektocht.”

Ervaren avonturiers

Pas woensdagochtend werden opnieuw signalen ontvangen van de GPS trackers en werden de vermisten gelokaliseerd. “We zagen dat de wandelaars de goede richting uitgingen en richting het gemarkeerde pad gingen”, klinkt het. De betrokken reisorganisatie maakte zich al die tijd weinig zorgen. “Het zijn ervaren avonturiers. Ze zijn volledig uitgerust met een tent, thermische kleding, kaart, kompas en voldoende voedsel.”

Het gaat om drie mannen en een vrouw: twee twintigers, een vijftiger en een 65-plusser. Een van hen is een voormalige militair, een ander duo heeft al eens een gelijkaardige race gewonnen. Momenteel is een zoekactie opgestart om de betrokken Vlamingen terug te vinden. Ondertussen werd door de lokale politie bevestigd dat iedereen in goede gezondheid verkeert.

Corrigeer

NIET TE MISSEN

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees