Dagen voor staaldraadfabrikant zijn geteld: 55 mensen worden ontslagen

Dagen voor staaldraadfabrikant zijn geteld: 55 mensen worden ontslagen

ACV-afgevaardigde Rudi Goris ziet het bedrijf niet graag sluiten. Foto: jct

Haacht -

Het zijn de laatste dagen voor de staaldraadfabrikant Duferco Trebos, dat eind deze maand voorgoed de deuren sluit. Bijna drie maanden hebben vakbonden en directie onderhandeld over het sociaal plan. Tien mensen mogen vroeger met pensioen gaan.

Begin dit jaar werden er nog herstructureringen aangekondigd in draadtrekkerij Duferco Trebos, daarna werd nog tevergeefs geprobeerd om het bedrijf van de ondergang te redden. Nu zullen ook de laatste 65 werknemers hun job verliezen. Samen met de beslissing tot sluiting werd de wet Renault opgestart en gingen de onderhandelingen voor een sociaal plan van start. Eind juli werd er al een voorakkoord over de sluitings- en afscheidspremie bereikt, nu werd ook de rest van het sociaal plan, goedgekeurd. Tien mensen stappen in het plan voor SWT, vroeger bekend als brugpensioen. De andere 55 werknemers worden ontslagen.

Jobbegeleiding

“Intussen werd in samenwerking met een outplacementbureau en de VDAB ook de verplichte tewerkstellingscel opgericht”, verduidelijkt ACV-afgevaardigde Rudi Goris. “Hier worden de ontslagen werknemers gedurende drie tot zes maanden begeleid in hun zoektocht naar een nieuwe job.”

Vijf arbeiders en twee bedienden zullen nog een paar maanden langer moeten blijven om onder meer de ontmanteling van het machinepark in goede banen te leiden.

Vrijdag 28 september zullen de 65 laatste werknemers afscheid nemen van de plaats waar velen decennialang hebben gewerkt. “Dit zullen zeker moeilijke momenten worden”, aldus Goris. Na 67 jaar verdwijnt zo een bedrijf dat begin jaren 70 één van de grote werkgevers uit de regio was en waar over gans deze periode een paar duizend mensen hun boterham hebben kunnen verdienen.”

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees