Bart Somers: “Beschamend dat mensen geen woning kunnen huren op basis van afkomst”

Bart Somers: “Beschamend dat mensen geen woning kunnen huren op basis van afkomst”

Foto: BELGA

Dat uit een onderzoek is gebleken dat kandidaat-huurders gediscrimineerd worden op basis van hun vreemde naam, is volgens Open Vld-fractieleider Bart Somers “beschamend”. Volgens Somers moeten alle politieke verantwoordelijken dat “fel veroordelen”. De opmerking kan gezien worden als een steek onder water naar Vlaams minister van Wonen en Gelijke Kansen Liesbeth Homans (N-VA), die zich maandag kritisch toonde over het onderzoek.

Uit een onderzoek van de VUB en het Platform Praktijktesten Nu blijkt dat 40 procent van de mensen met een allochtone naam die in Antwerpen informeren naar een huurwoning, wordt gediscrimineerd.

LEES OOK. Vier op tien allochtonen gediscrimineerd op Antwerpse huurmarkt: je ondertekent maar beter met “Koen” of “Annelies”

“Beschamend”, zo zei Open Vld-fractieleider Bart Somers in zijn tussenkomst over de Septemberverklaring. Volgens hem moeten alle politieke verantwoordelijken dat ook “fel veroordelen”. “We moeten zeggen dat discriminatie op basis van afkomst onaanvaardbaar is. Dat gaat in tegen onze fundamentele waarden. Een politicus die dat doet, neemt zijn verantwoordelijkheid en gaat in tegen het hokjesdenken, de polarisering en de afgunst en werkt zo mee aan een beter Vlaanderen”, aldus Somers.

Zonder dat haar naam genoemd werd, kan de opmerking van Somers geïnterpreteerd worden als kritiek op Vlaams minister van Wonen en Gelijke Kansen Liesbeth Homans (N-VA). Die had maandag kritiek op de conclusies van het onderzoek. Zo zei ze op Twitter: “Hier gaan we weer! Racisme en discriminatie bestaan wel degelijk, maar 40 procent van de verhuurders in Antwerpen in die hoek zetten, is werkelijk grotesk!”.

Maar Homans reageerde niet op de opmerkingen van Somers. Minister-president Geert Bourgeois deed dat wel in zijn slotwoord. Daar herhaalde hij dat zijn regering zich inzet voor een “inclusieve samenleving waar mensen met een verschillend verleden een gedeelde toekomst hebben”. Volgens Bourgeois neemt zijn regering initiatieven om gelijke kansen te bevorderen. “Maar tegelijk moeten we blijven beklemtonen dat die gedeelde toekomst enkel kan opgebouwd worden als de waarden van de Verlichting onderschreven worden”, aldus Bourgeois.

Na afloop van het debat, keurde het Vlaams Parlement de Septemberverklaring van de Vlaamse regering meerderheid tegen oppositie goed.

Corrigeer

NIEUWS