Michel Preud’homme niet te spreken over onwaarschijnlijk zwak Standard: “Ik ben heel teleurgesteld”

Michel Preud’homme niet te spreken over onwaarschijnlijk zwak Standard: “Ik ben heel teleurgesteld”

Foto: Photo News

Een onwaarschijnlijk zwak Standard is gisteren op zeer pijnlijke wijze uitgeschakeld in de Croky Cup. De bekerhouder verloor in eigen huis van Knokke, de hekkensluiter in eerste amateur. Zowaar de eerste thuisnederlaag voor Standard in 25 matchen. “Dit mag nooit gebeuren”, zei een ontgoochelde Michel Preud’homme achteraf. “Zeker thuis niet.”

Na de 1 op 9 in de competitie en de pandoering ­tegen Sevilla kon Standard wel een makkelijke overwinning gebruiken. FC Knokke leek daarvoor het ideale slachtoffer. De West-Vlamingen hebben dan wel grote namen – de zonen van Dany Verlinden en Lorenzo Staelens stonden in de basis – maar ze zijn de rode lantaarn in eerste amateur. Dan mag je verwachten dat titelverdediger Standard deze ploeg wel even zou opzijzetten. Zelfs met een groot aantal wijzigingen in de ploeg.

Preud’homme moest door schorsingen en blessures zeven spelers missen. Gillet is net als vorig jaar de beker­keeper bij de Luikenaars. Verder werd Kosanovic zijn eerste minuten van dit seizoen gegund op de linksachter, bestond het centrale middenveld uit het duo Agbo-Cimirot, mocht de jonge Balikwisha starten en kreeg Orlando Sa de kans om zich uit zijn vorm­crisis te voetballen.

Maar zoals je al eens hebt in de beker had de grote ploeg het knap lastig met de kleine. In een nog niet halfvol Sclessin begon Standard nog aardig. Met een kopkansje voor Sa en een goede opening van Kosanovic op Balikwisha. Daarna bakten de Rouches er niet veel meer van. Zo wachtte Sa te lang toen hij alleen voor Verlinden kwam en mikte Kosanovic een prima vrije trap rakelings naast. Maar de beste kans was voor de amateurs: Van de Velde haalde in één tijd uit op een afvallende bal. Gillet kon de bal maar net tegen de paal duwen.

Een eerste waarschuwing van Knokke en meteen na rust kwam Standard zowaar op achterstand. Dhondt zette Luyindama onder druk en die werkte onhandig in eigen doel. Het bleef niet lang 0-1. Standard zette de scheve ­situatie recht via een strafschop in cadeauverpakking. Vanraefelghem maakte hands op een schot van Carlinhos. Sa zette de elfmeter om, maar durfde amper te juichen.

Ondanks die tegengoal bleven ze er bij Knokke in geloven. De bezoekers voelden ook wel dat tegen dit Standard iets te halen viel. Helemaal toen Luyindama in de 72ste minuut aan het klungelen sloeg. De centrumverdediger ging onder een voorzet door en Dhondt was er als de kippen bij om de 1-2 binnen te schieten en Sclessin in rouw te dompelen.

”Niet scherp genoeg”

Pijnlijk tafereel ook na de match. Tijdens de persconferentie van Michel Preud’homme kon je de bonkende muziek uit de kleedkamer van Knokke horen. Gelukkig stond de microfoon van de Luikse T1 aan. “We wilden de match snel beslissen, maar daarvoor moet je wel scoren. In de rust hebben we benadrukt dat we moesten opletten voor hun counters en stilstaande fases, want daarop was Knokke al gevaarlijk aan het einde van de eerste helft.”

“Toch gingen we in de fout. Na onze snelle gelijkmaker opnieuw. De vele kansen die we vervolgens kregen, hebben we niet afgemaakt en dat is problematisch. Wij waren gewoon niet scherp genoeg. Hoe hard dit aankomt? Dit mag niet gebeuren, zeker thuis niet. Dit is een enorme tik. Ik ben heel teleurgesteld.”

Corrigeer

Het Nieuwsblad biedt meer dan 1.000 reeksen in 12 sporten aan. Zoek hierboven de uitslagen van uw favoriete club of surf naar onze uitslagenpagina.