Heibel over nieuwste trailer van ‘Harry Potter’-prequel ‘Fantastic Beasts’: “Dit is puur racisme”

Heibel over nieuwste trailer van ‘Harry Potter’-prequel ‘Fantastic Beasts’: “Dit is puur racisme”

Foto: Fantastic Beasts

De nieuwste trailer van ‘Fantastic Beasts: The Crimes of Grindelwald’ kan op verwondering, maar ook op heel wat kritiek rekenen. Het is de rol van de Zuid-Koreaanse actrice Claudia Kim die door tegenstanders in vraag wordt gesteld. “Dit is puur racisme”, klinkt het op sociale media. J.K. Rowling, de schrijfster en producente van de prequelfilms van de Harry Potter-reeks, ontkent dat.

LEES OOK. Harry Potter-fans, hou je vast. Geheimzinnig personage uit de boeken krijgt eindelijk gezicht in nieuwe film

Toen fans op 26 september de gloednieuwe trailer van ‘Fantastic Beasts: The Crimes of Grindelwald’ bekeken, waren al hun ogen gericht op Claudia Kim. Haar verschijning suggereert immers dat er meer informatie komt over het belangrijke personage uit de Harry Potter-reeks.

Claudia Kim krijgt immers de naam ‘Nagini’, wat voor kenners bekend in de oren klinkt. In de oorspronkelijke boekenreeks van Harry Potter verwijst die term immers naar de slang van de duistere tovenaar Voldemort. Nagini is zijn trouwe (huis)dier waarin hij één deel van zijn ziel heeft verstopt. Uiteindelijk vermoordt tiener Marcel Lubbermans de slang in ‘Harry Potter en de Relieken des Doods’ met het zwaard van Griffoendor, zodat Harry Potter de slechterik voorgoed kan stoppen.

“Racistisch”

Heibel over nieuwste trailer van ‘Harry Potter’-prequel ‘Fantastic Beasts’: “Dit is puur racisme”
Nagini in slangengedaante. Foto: Harry Potter en de Relieken des Doods

Het feit dat de slang voor die tijd een mens blijkt te zijn, mag dan wel een interessante wending in de verhaallijn zijn, het stuit ook op veel kritiek. Eerder lieten volgers al weten dat het jammer was dat er bijna alleen maar blanke acteurs in het verhaal voorkwamen, maar dit is volgens hen het toppunt. Nu er eindelijk een Aziatische vrouw opduikt, wordt ze in een denigrerende rol gecast, zo klinkt het.

Podcaster Lee Shorten neemt het voortouw. “Ik ben fan van Claudia Kim. Ik ben blij dat ze een job krijgt en het lijkt of ze de rol op een coole manier zal invullen. Ik ben er zeker van dat ze Nagini heel menselijk, waardig en kwetsbaar zal kunnen brengen. Maar moest ze echt Nagini spelen?” Hij had gehoopt dat zij “een sterkere rol” op zich zou nemen.

Andere gebruikers van sociale media kunnen zich in zijn kritiek vinden. “Maken ze nu echt een huisdier van haar, van een blanke man nota bene?” Of ook: “Dit krijg je wanneer je blanke mensen diversiteit in hun films laat steken, maar daar helemaal niet bij nadenken over hoe ze dat moeten doen. Dit is écht racistisch.” Volgens de tegenstanders komt het thema van de onderdanige Aziatische vrouw te veel voor in films, en is dat een te vaak voorkomende fetisj en vorm van racisme.

Tegenwind

Claudia Kim zelf heeft nog niets anders dan enthousiasme geuit voor haar rol in de nieuwe filmreeks van J.K. Rowling. De schrijfster die de hele Harry Potter-wereld (en dus ook die van ‘Fantastic Beasts’ bedacht) reageerde ook op de aantijgingen. Rowling zegt dat het niet meer dan logisch is dat Nagini door een Aziatische actrice gespeeld wordt. Niet voor de redenen die de critici suggereren natuurlijk, maar omdat de slang gebaseerd is op de Indonesische mythologie. Zij zegt immers dat Nagini een zogenaamde Maledictus is. Een vrouw die geboren wordt met een vloek die haar uiteindelijk permanent en ongewild in een beest verandert.

Woelige casting

Het is niet de eerste keer dat ‘Fantastic Beasts’ onder vuur komt te staan over de casting. Ook toen bleek dat Johnny Depp de rol van de donkere tovenaar Grindelwald op zich zou nemen, kwam er protest. Hij stond destijds immers in het oog van een mediastorm, nadat hij beschuldigd werd van fysiek geweld tegenover zijn ex-vrouw Amber Heard.

LEES OOK. Harry Potter fans reageren hevig op “fout” in nieuwe trailer van ‘Fantastic Beasts 2’, maar klopt dat eigenlijk?

De film zal zich grotendeels afspelen in Parijs, waar dierenkenner en -liefhebber Newt Scamander in opdracht van professor Albus Perkamentus zal proberen om de duistere tovenaar Grindelwald te stoppen.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees