Na jaren geduld... Standbeeld van Koning Willem I staat (afgedekt) in Gent

Aan de Reep in Gent staat sinds donderdag een standbeeld van Willem I, koning der Nederlanden. Het bronzen beeld werd donderdag geplaatst, maar daarna afgedekt met een houten kist tot de officiële onthulling op 20 oktober. Een ploeg van De Gentenaar kon het beeld al eens bewonderen.

Sander Luyten en Bert Staes

Op de Reep in Gent is donderdagochtend een bronzen standbeeld geïnstalleerd van Koning Willem I. Het beeld is meteen ook afgedekt met een houten kist. Willem I wordt pas op 20 oktober officieel onthuld.

Koning Willem I was de oprichter van het Verenigd Koninkrijk der Nederlanden in 1815, waar toen ook Gent toe behoorde. Willem I nam enkele belangrijke beslissingen die Gent vandaag nog steeds bepalen. Zo wordt hij gezien als de stichter van de Gentse universiteit en de man die het kanaal Gent-Terneuzen liet graven, een belangrijke ader van de Gentse economie.

Naar aanleiding van de tweehonderdste verjaardag van die periode besliste Gent al om een straat tot Koning Willem I-kaai te benoemen.

Symboliek

Maar de beroemde vorst krijgt ook een standbeeld. Dat zit er al jaren aan te komen. Het bronzen beeld van tweehonderd kilogram stond al jaren klaar in een atelier.

Professor op rust Alexander-Karel Evrard is een van de drijvende krachten achter het initiatief en was er donderdag bij. Met het comité ‘Willem, Bedankt!’ ijverde hij jarenlang voor de erkenning van Willem I met een standbeeld in Gent.

Evrard: “Willem I heeft de UGent gesticht, het kanaal Gent-Terneuzen geschapen en van Gent de textielhoofdstad van het continent gemaakt. Ook al was hij maar 15 jaar koning, van 1815 tot 1830, zijn rol voor Gent kan niet worden overschat.”

Het beeld is na jaren wachten donderdag geïnstalleerd op de Bisdomkaai, aan de vernieuwde Reep. “Hij kijkt naar de school Sint-Bavo. Dat was vroeger de textielfabriek van Lousbergs. De symboliek is perfect”, zegt Evrard.

LEES OOK: Koning Willem I heeft zijn straat: ‘Na Jacob Van Artevelde was hij de grootste weldoener voor Gent’

foto (c) De Gentenaar

Citadel

Het bronzen standbeeld weegt 200 kilogram en is gemaakt door Guy Du Cheyne uit Wingene. Het is gegoten door kunstbronsgieterij De Groeve uit Merelbeke. In zijn rechterhand houdt Willem I een oorkonde van Gent. De andere hand houdt hij open, als teken van ontvankelijkheid.

In de voetzuil werd een steenblok van de Citadel van Willem I gemetst. Op de plaats waar nu het Citadelpark ligt, had Willem een grote citadel gebouwd tegen de dreiging van de Fransen, die onze gewesten wilden inpalmen.

25.000 euro

Het beeld is gebaseerd op een portret van Willem I gemaakt door Joseph Paelinck, de hofschilder van de koning der Nederlanden. Dat portret hangt in het klein begijnhof in de Lange Violettestraat. “Paelinck was een van de beste leerlingen van de Franse schilder David. Niet de eerste de beste dus”, zegt Evrard.

Het standbeeld kost 25.000 euro. Dat geld is afkomstig van crowdfunding, verschillende fondsen en een pak individuele giften, ook uit Nederland. De Vlaamse regering schonk 7.000 euro. De sokkel werd betaald door het Gentse stadsbestuur.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio