Hier doe je best ook een schietgebedje in een noodsituatie: personeelstekort treft niet alleen de brandweer, maar ook de noodcentrale

Leuven / Aarschot / Diest / Tienen -

De noodcentrale in Vlaams-Brabant kampt met een personeelstekort. Hierdoor moeten hulpzoekenden volgens de vakbond NSPV langer wachten. Intussen heeft minister van Binnenlandse zaken Jan Jambon voor volgend jaar extra middelen toegezegd.

Na de problemen met de onderbezetting van de brandweer in onze regio blijkt nu ook de noodcentrale in Leuven met een personeelstekort te kampen. Hierdoor moeten hulpzoekenden langer wachten. Dat zegt Cary Devalckeneer van politievakbond NSPV. “We draaien op 60 procent van onze capaciteit”, zegt Devalckeneer. “Per shift is er een structureel tekort van twee telefoonoperatoren. Hierdoor is een correcte en snelle dienstverlening niet mogelijk, niet voor de burger noch voor de politie die geregeld een beroep moet doen op de dispatching. Al jaren klagen we die toestand aan bij de overheid maar onze vragen vallen in dovemansoren.”

Bij het kabinet van minister van Binnenlandse zaken Jan Jambon (N-VA) erkennen ze de problemen. “Het is niet gemakkelijk om de juiste profielen te vinden”, luidt het. Kandidaten haken af door de lange uren en de aard van het werk. Wat er ook van zij, Devalckeneer wil een oplossing. “Zelfs mensen die met pensioen gaan, worden niet vervangen. Door de hoge werkdruk vallen veel collega's uit. We zitten in een vicieuze cirkel”, aldus de vakbondsman.

Nog een jaar

Volgens het kabinet maakt de minister 1,5 miljoen euro vrij om 36 operatoren aan te werven in 2019. “Zij komen bovenop de veertig operatoren die dit jaar al zijn aangeworven, nog eens goed voor 1,6 miljoen euro”, klinkt het. “Deze maatregel komt veel te laat. De aanwervingen zelf duren een tijdje, en dan moeten de nieuwe medewerkers nog worden opgeleid, wat minimum drie maanden in beslag neemt. Schrijf maar op dat er nog een jaar zal overgaan vooraleer de positieve effecten van de bijkomende aanwervingen voelbaar zijn. Die tijd is er niet, nu moet er iets gebeuren want het begint echt de spuigaten uit te lopen”, aldus Devalckeneer.

Behalve in onze regio kampen de operatoren van de noodcentrale in de provincie Limburg ook met problemen van onderbezetting. Of het op een dag tot een stakingsactie zal komen, is koffiedik kijken. Navraag bij de vakbonden leverde op deze vraag alvast geen concreet antwoord op.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

Meest Gelezen

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees