Food

Rijstwafel enige gezond koekje in test (we horen uw kinderen al tandenknarsen)

Rijstwafel enige gezond koekje in test (we horen uw kinderen al tandenknarsen)

Als we écht eerlijk zijn, dan weten we ook wel dat de meeste koeken, wafels en cakejes die we onze kroost meegeven als vieruurtje niet echt gezond zijn. De komst van de nieuwe ‘nutri-score’ drukt ons nu wel écht met de neus op die feiten: van de 394 snacks die Test-Aankoop analyseerde, scoren er liefst 368 slecht.

“De meeste ouders weten heus wel wat gezond is en wat niet voor hun kinderen”, zegt Stéphanie Bonnewyn, voedingsdeskundige bij Test-Aankoop en zelf moeder van vier kinderen. “Toch blijven ze hun kroost dagelijks te veel suikers, vet en zout voorschotelen.” Volgens onderzoek krijgen Belgische kleuters dagelijks ongeveer 480 kilocalorieën binnen via koeken, chocolade en andere zoete tussendoortjes. Dat is meer dan vier keer de aanbevolen hoeveelheid voor hun leeftijdscategorie, zijnde 110 kcal. “En daar zit je snel aan: één koek van Choco Prince is bijvoorbeeld al goed voor 138 kcal.”

Het klopt dat al die info op de ­verpakking staat, maar hoeveel mensen lezen al die kleine lettertjes? “Juist daarom is Test-Aankoop al langer een pleitbezorger van de nutri-score, omdat die de voedingsinformatie snel bevattelijk maakt”, zegt Stéphanie Bonnewyn.

En hoe. De consumentenorganisatie nam de proef op de som voor een kleine 400 tussendoortjes voor kinderen: “We hebben ons gebaseerd op de verplichte gegevens over ingrediënten, nutriënten en energiewaarde op elke verpakking, om op basis daarvan een nutri-score toe te kennen.”

Rijstwafel enige gezond koekje in test (we horen uw kinderen al tandenknarsen)

Het resultaat is onverbiddelijk: “Bijna alle snacks bevatten overdadige hoeveelheden vetten en/of suikers. Negen op de tien krijgen een D of E, ‘slecht’ tot ‘zeer slecht’ dus. Het aantal gezonde snacks is op twee handen te tellen. Rijst- en ­maïswafels zonder chocolade ­scoren bijvoorbeeld goed, maar probeer die maar eens aan je kinderen verkocht te krijgen. Voorts zijn er nog bepaalde graanrepen of sommige peperkoek, maar veel verder kom je tegenwoordig niet.”

Soep als vieruurtje

Tja, daar sta je dan te blinken als bezorgde ouder. Al sust de voedingsdeskundige van Test-Aankoop meteen: “Van tijd tot tijd een koek of wafel kan best, zolang je je er als ouder maar ­bewust van bent dat die niet zo gezond zijn én je dat ook vertelt aan je kinderen. Druiven, aardbeien, een appel of een banaan zijn te verkiezen. En als vieruurtje een kom soep of een stuk fruit en een boterham met kaas of confituur.”

Blijft de vraag of de nutri-score ons gedrag écht zal kunnen veranderen. “Het zal ons in elk geval met de neus op de feiten drukken en kan dus zeker helpen”, zegt Stéphanie Bonnewyn. “Alleen is het zonde dat de nutri-score niet verplicht is gemaakt. Wij blijven er alvast voor pleiten.”

A = gezond, E = ongezond

De nutri-score helpt u kiezen tussen meer en minder gezonde voeding. Op ­basis van de score krijgt het product een letter met kleurcode: van donkergroen (A) tot donkerrood (E). ‘A’ betekent gezond. Producten met een ‘E’ kan je beter beperken. Het gehalte aan suikers, verzadigde vetzuren, ­calorieën en zout heeft een negatieve invloed op de score, terwijl het gehalte aan fruit, groenten, peulvruchten, ­vezels of eiwitten de score kan verbeteren.

“A”: 2: Bosto Rijst Toasts en Delhaize Maïswafels

“B”: 5: onder meer Nakd Cocoa Delight, Quaker havermout repen

“C”: 19: onder meer Céréal Maya Chocoladekoekjes, Sultana Naturel, Disney Kitchen Friends Micky Mouse

“D”: 114: onder meer Bahlsen Zoo Country, Boni Selection muffins met chocolade,

“E”: 254: onder meer Dinosaurus, Verkade Spongebob, Maya zachte wafels, Kinder bueno, Zagazoe Bello, Delacre Smurfen, Cent Wafers Everyday, Milky Way Mini

www.test-aankoop.be/vergelijktussendoortje

Corrigeer