Vandaag “grootste staking ooit” bij Ryanair: chaos volgens vakbonden, beperkte hinder volgens Ryanair zelf

Vandaag “grootste staking ooit” bij Ryanair: chaos volgens vakbonden, beperkte hinder volgens Ryanair zelf

Foto: REUTERS

De Ierse lowcostmaatschappij Ryanair krijgt vandaag, vrijdag, te maken met een staking van piloten en cabinepersoneel in zes landen, waaronder België. De staking werd door de vakbonden aangekondigd als “de grootste ooit” bij de budgetvlieger. Zij voorspellen chaos op de luchthavens, terwijl er volgens Ryanair zelf maar 250 van de 2.400 vluchten moesten worden geschrapt.

Net als bij vorige stakingen eisen de vakbonden dat ze erkend worden en dat Ryanair lokale contracten zou afsluiten en het nationale arbeidsrecht zou respecteren. In enkele landen werd intussen vooruitgang geboekt, met cao’s of beloftes van Ryanair, maar die stappen vooruit bleken onvoldoende om de staking af te wenden.

Vandaag “grootste staking ooit” bij Ryanair: chaos volgens vakbonden, beperkte hinder volgens Ryanair zelf
Topman Michael O’Leary. Foto: BELGA

Ook in België zegt Ryanair bereid te zijn de lokale regels te respecteren. “Vanaf 2019, of zodra er een akkoord is met de vakbonden”, zei topman Michael O’Leary woensdag nog tijdens een persconferentie in Diegem. Hij riep de “crazy unions” (gekke vakbonden) op om aan de onderhandelingstafel aan te schuiven in plaats van te staken. Volgens O’Leary zijn de bonden ongeorganiseerd en niet geïnteresseerd in een akkoord. “De piloten en het cabinepersoneel steunen de staking niet”, hekelde de Ryanair-topman.

Uitlatingen die geen indruk maakten op de vakbonden. “Wij vertrouwen Michael O’Leary niet. We willen eerst de beloftes op papier zien, alvorens we kunnen praten”, reageerde Hans Elsen van de christelijke bediendebond LBC-NVK. Volgens de Belgische pilotenvereniging BeCA wil Ryanair alleen maar tijd winnen en heeft het nog geen enkele belofte ingelost.

Hoeveel vluchten geschrapt?

Ryanair zegt dat het door de staking vrijdag 250 van de ongeveer 2.400 vluchten heeft moeten schrappen. Bij een vorige staking in verschillende landen, op 10 augustus, werden bijna 400 vluchten geannuleerd.

In België zouden volgens Ryanair 20 tot 25 van de 150 vluchten geschrapt zijn, maar gegevens van de beide Belgische luchthavens waar de maatschappij actief is, geven een ander beeld. Zo sprak een woordvoerster van Brussels Airport van elf aankomsten en elf vertrekken die geannuleerd zijn. En op de luchthaven van Charleroi was er sprake van een twaalftal geannuleerde heen- en evenveel geschrapte terugvluchten.

Als uw vlucht geannuleerd is, zou u door Ryanair op de hoogte moeten zijn gebracht via e-mail en/of sms. U kunt ook de actuele vluchtinformatie controleren via de website van Ryanair.

In principe kunt u uw geannuleerde vlucht terugbetaald krijgen, als u dat aanvraagt, of u kunt uw vlucht veranderen naar een ander moment of met een andere luchtvaartmaatschappij. Lees er hier meer over.

In welke landen?

De staking is een initiatief van vakbonden voor het cabinepersoneel in België, Italië, Nederland, Spanje en Portugal. Pilotenbonden uit België, Nederland en Duitsland sloten zich bij de actie aan, en ook het cabinepersoneel in Duitsland werd donderdag nog opgeroepen om het werk neer te leggen.

Corrigeer

NIEUWS