N-VA verwijt meerderheid gebrek aan communicatie in dossier

Eremonumenten oud-strijders komen er in afgeslankte versie

Eremonumenten oud-strijders komen er in afgeslankte versie

Foto: Geert Herman

Destelbergen - De nieuwe eremonumenten voor de oud-strijders van beide wereldoorlogen worden op 1 november 2018 ingehuldigd op de begraafplaatsen van Destelbergen en Heusden, zij het in een fel afgeslankte versie. Het oorspronkelijke en originele concept swingde budgettair dermate de pan uit, dat van het plan en de samenwerking met de aangestelde architect werd afgezien. In samenwerking met de technische dienst van de gemeente komen er nu telkens drie zuilen in arduinsteen. De communicatie hierrond kon volgens de N-VA oppositie een stuk beter.

Het project van de werkgroep '14- '18, met als eindpunt de inhuldiging van de twee monumenten, startte al onder een slecht gesternte, toen er communicatief één en ander misliep over de aanplakking en bekendmaking van de verwaarloosde graven en de latere ontruiming van de niet-herstelde oud-strijdersgraven. 

De realisatie van de monumenten had nadien ook nog wat voeten in de aarde. In de gemeenteraad van eind september stelde N-VA- oppositieraadslid Eva Rombaut dat de communicatie rond het dossier wel wat duidelijker mocht, nadat de raadsleden vernomen hadden dat het voorziene budget van 30 000 euro ruim ontoereikend was voor de initiële plannen. Opvallend genoeg werd ze daarin ook bijgetreden door meerderheidsraadlid Kristof Vercruyssen (Open VLD), die opperde dat de informatie zeker mocht vermeld worden op de gemeentelijke website van Destelbergen. 

Schepen André De Groote (CD&V), die uit sympathie voor de oud-strijdersbeweging zijn schouders onder het dossier zette, suste even de gemoederen door te stellen dat iedereen tijdig op de hoogte zou zijn van de plannen voor 1 november en dat alles “een deftige omkadering zou krijgen en op een respectvolle manier zou verlopen.” 

Het zeer originele concept voor de nieuwe monumenten, met onder meer een gang en een bas-reliëf, werd omwille van het duizelingwekkende prijskaartje vervangen door telkens drie zuilen uit natuursteen. "Die zullen als menhirs naast elkaar worden geplaatst, en de namen van de oud-strijders en de gesneuvelden van beide wereldoorlogen bevatten", aldus André De Groote. 

Het project is intern uitgewerkt door de technische dienst, de groendienst en de burgerlijke stand. Beide monumenten zouden daardoor samen maar een derde van het voorziene budget kosten. De oud-strijdersverenigingen hebben ondertussen ook hun fiat gegeven voor de ‘afgeslankte’ oorlogsmonumenten die op 1 november centraal op de begraafplaatsen van Destelbergen en Heusden worden ingehuldigd.

Op de plechtigheid zelf zal er een optreden zijn van de groep Belcirque – een deel van Sur Mesure. Ook de scholen worden bij het evenement betrokken. Er wordt een vredesboom geplant en er zal een tijdscapsule ingeplant worden. In Heusden begint de plechtigheid om 10 uur, en om 11.30 uur is de inhuldiging van de monumenten in Destelbergen aan de orde. 

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio