Mama

Waarom een kusje van mama of papa écht helpt

Waarom een kusje van mama of papa écht helpt

Foto: Shutterstock

Helpt speeksel brandwonden genezen? Dat is de inzet van een nieuw onderzoek van het Amsterdamse ­Universitair Medisch Centrum (UMC) en de Nederlandse Brandwonden Stichting. Een kusje van mama of papa doet immers meer dan alleen de tranen sussen, speeksel bevat écht geneeskrachtige stofjes. Toch dat van gezonde mensen.

Speeksel geneest, maar geneest het ook brandwonden? Een kusje op een geschaafde knie, zuigen op je vinger na een sneetje. Of zelfs een uitdrukking als ‘je wonden likken’, die verankerd zit in onze taal. Intuïtief wisten we het al, maar dat speeksel helpt genezen is niet alleen een aloude volkswijsheid. En nu wordt onderzocht of het ook werkt bij brandwonden.

“We onderzoeken in het bijzonder het effect van speeksel op de snelheid van genezing en het voorkomen van bacteriële infecties”, zegt Sue Gibbs, hoogleraar huidregeneratie aan het UMC. Als het werkt, is het dan ook nog eens een goedkoop medicijn. ­Iedere mens maakt automatisch per dag een halve liter speeksel aan. “Het afnemen van speeksel bij een patiënt is daarmee makkelijk en goedkoop te realiseren”, zegt Gibbs.

Corrigeer

Het beste van Enkel voor abonnees