"Levende kunstwerken die de naam van een dorp bepalen moeten blijven"

Voltallige oppositie schaart zich achter de 7 eiken

Het behoud van de zeven eiken en de linde bij de heraanleg van de doortocht N70 in Zeveneken is met stip gestegen tot één van de directe thema's van de gemeenteraadsverkiezingen. De protestactie in Zeveneken-Dorp kreeg zaterdagmiddag bijval vanuit alle oppositiepartijen. Naast organisatoren van Groen-SP.A waren ook delegaties van CD&V, N-VA en Vlaams Belang prominent aanwezig. Allen tegen één in de strijd voor het behoud van "levende kunst die de naam van een dorp bepaalt."

Het verhaal dat voorafgaat is ondertussen genoegzaam bekend: de beslissing om de zeven eiken te rooien en te vervangen door jonge exemplaren - bekendgemaakt op de infovergadering voor de bewoners - zorgde voor heel wat verontwaardiging. Petities werden opgestart, oppositiepartijen bonden de kat de bel aan in de gemeenteraad, de twee bestaande verslagen werden openbaar gemaakt en er werd wat flink wat gas teruggenomen in de radicale beslissingen. Een derde onderzoek, dat het effect van de werken op de bomen moet nagaan, is nu onderweg

"Geen recht om bomen te kappen"

Groen-SP.A kreeg in het symbolisch knuffelmoment van zaterdag dus de steun van de voltallige oppositie. "De heraanleg van de N70 moet aangepast worden aan de bomen, en niet omgekeerd. De gemeente heeft ook geen recht om bomen te kappen op basis van verslagen", klonk het strijdvaardig bij Hilde Van Laere (Groen-SP.A). Ook Rita De Vylder (CD&V) bevestigde dat haar partij zich 100 % wil inzetten voor het behoud van de bomen. Zij stelde nog dat het verdwijnen van de parkeerplaatsen in het centrum - ook iets waar al protest tegen rees - een goede zaak is op de locatie voor de bomen. "De wortels van de eiken zullen minder belast worden, als er geen parkeerplaatsen boven komen."

"Bomen kunnen nog generaties meegaan"

Tuinarchitect Danny Thys, één van de klokkenluiders in het 7 eiken-dossier, gaf zijn visie los van elk politiek engagement. "Er is geen enkele reden om de bomen te kappen, wel om er heel goed voor te zorgen, want ze kunnen langer dan 20 jaar, zelfs generaties lang nog blijven staan", verzekerde hij vanuit zijn beroepsexpertise. Hij refereerde ook aan de plannen om de achtste boom, de linde, te herplanten voorbij de verkeerslichten. "Een eenvoudige aanpassing van de sleuf van de riolering kan dit voorkomen", klonk het. 

Tussen de politieke kleuren ook een aantal 'neutrale' boomknuffelaars zaterdagmiddag. Lea Kint (76) uit de Drongenstraat, is een van hen. "Ik zegde tegen mijn man als iedereen achter zijn tafel blijft zitten en niet buiten komt, gebeurt er niets. Ik ben op de fiets gesprongen  om mijn steun te geven aan deze actie. Deze bomen bepalen het dorpsgezicht, en ze zijn ook letterlijk een rustpunt voor mij. Overigens het enige groen dat we in Zeveneken hebben. Ik kom hier vaak wandelen met mijn hondje, en zit dan een beetje op de bankjes in de schaduw van de eiken. Het is niet omdat je oud bent, dat je er vantussen moet. Dan kunnen ze mij hier ook al laten verdwijnen. Maar er is een verschil tussen de bomen en mij: ik zorg wel goed voor mijzelf", lacht ze. 

Alhoewel de eiken niet op de heel korte agenda van de gemeenteraad staan, zullen ze maandag iets voor achten toch opnieuw stof doen opwaaien in de raadzaal: enkele burgers, waaronder Danny Thys en ook Peter De Trogh, Luc Meulewaeter en Krista Van Hoye zullen in het vragenkwartiertje voor de start van de gemeenteraad hun prangende vragen rond het behoud ervan voorleggen aan de burgemeester en schepen van Openbare Werken Jean-Pierre Raman. 

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio