Legendarisch Aalsters bier krijgt een tweede leven (al is het maar voor even)

Legendarisch Aalsters bier krijgt een tweede leven (al is het maar voor even)

Beschomt stelde voorbije weekend de terugkeer van het bier voor met de slogan ‘Safir es vedrom’. Foto: Koen De Vogelaere

Aalst -

AB InBev stemt in met vraag van carnavalsgroep Beschomt om het Aalsterse bier Safir, waarvan de productie in 2014 werd stopgezet, weer (even) op de markt te brengen. Tot en met april kunnen Ajuinen het legendarisch gerstenat weer proeven.

Het was de Aalsterse brouwerij De Gheest die het merk Safir in 1939 introduceerde. Vooral na de Tweede Wereldoorlog groeide het uit tot het voornaamste product van de brouwerij die in de volksmond ‘Brouwerij Safir’ werd genoemd. Het tij keerde toen De Gheest in 1979 werd overgenomen door brouwerij Artois. De productie verhuisde in 1988 naar Leuven, maar er werd beloofd dat het merk zou blijven bestaan. In december 2013 raakte bekend dat InBev het bier toch van de markt zou halen en in 2014 viel het doek over Safir compleet. Maar nu komt het tot en met 1 april terug als carnavalsbier, dat maken AKV Beschomt, basketclub Okapi Aalstar en AB InBev bekend. Het zal ook honderd procent via het originele recept gebrouwen worden.

Vanaf november in de handel

“Tot de laatste mogelijke carnaval van 2013 dronken wij trouw Safir”, klinkt het bij Beschomt. Het thema van de carnavalsgroep staat dit jaar in teken van de Aalsterse nostalgie onder de noemer ‘Kerewerom’, waarbij Safir niet kon ontbreken. Ook Okapi Aalstar, partner van AB InBev en in het verleden ook gesponsord door Safir, wilde meestappen in het verhaal. Tijdens de thuiswedstrijden van Okapi zal je er onder meer Safir kunnen drinken. “Vanaf november wordt Safir in flessen van 33 centiliter verdeeld in de Aalsterse drankhandels”, zegt Frederik Rogge van AB InBev. “De exacte productievolumes zullen afhangen van de vraag. De Safir wordt gebrouwen in Leuven, waar de productie ooit werd stopgezet. Het zal eveneens verkocht worden in bakken, onder meer in de carnavalskantine.”

Ook cafés die geïnteresseerd zijn, kunnen opnieuw Safir tappen. Waarom het bier niet permanent terugbrengen? “Dat is een heel ander verhaal dat een ander soort ondersteuning vraagt”, antwoordt Rogge. “Wij geven de voorkeur aan een seizoensbier. Met dit initiatief willen we ons engagement ten overstaan van de Belgische biercultuur onderstrepen.” “Iedereen is alvast welkom aan ons kraampje tijdens de jaarmarkt op 11 november, waar het Safir te verkrijgen zal zijn”, besluit Vincent Van Caekenberghe van Beschomt.

Corrigeer

NIEUWS