“We zitten in een crisis”

“Meer dan 1.200 doden” na aardbeving en tsunami in Sulawesi, overheid staat massale plunderingen toe

“Meer dan 1.200 doden” na aardbeving en tsunami in Sulawesi, overheid staat massale plunderingen toe

Foto: EPA-EFE

Het aantal dodelijke slachtoffers na de aardbeving en de daaropvolgende tsunami op het Indonesische eiland Sulawesi is volgens lokale media gestegen naar 1.203. Dat werd nog niet officieel bevestigd, al wordt er luidop gevreesd voor duizenden doden. Ondertussen worden de lokale supermarkten en tankstations massaal geplunderd door wanhopige inwoners die zonder water, voedsel en brandstof zitten. De overheid grijpt niet in. “We zitten in een crisis.”

De nationale rampenbestrijdingsdienst sprak tot dusver over minstens 832 dodelijke slachtoffers, maar maakte zondagvoormiddag al gewag over duidelijk meer slachtoffers. Vicepresident Jusuf Kalla werd geciteerd met de opmerking dat het om duizenden doden kan gaan. Het Indonesische nieuwsportaal Kumparan spreekt zelfs al van 1.203 doden.

De regering had eerder echter al de vrees geuit dat het aantal dodelijke slachtoffers door de vloedgolf en de twee voorafgaandelijke aardbevingen in de duizenden loopt. Alleen al in Palu, de grootste stad aan de westkust en de op drie na grootste van Indonesië, vielen minstens 821 doden en meer dan 500 zwaargewonden. Tientallen mensen worden nog vermist. Daaronder meerdere buitenlanders, ook drie Fransen. De zoektocht naar overlevenden is een wanhopige race tegen de tijd geworden.

Belg op vakantie

Een Belgische toerist die op vakantie was in Palu, is ongedeerd gebleven, meldde minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders zaterdag. De crisiscel van Buitenlandse Zaken en de ambassade in Jakarta volgen de natuurramp op het Indonesische eiland Sulawesi op de voet op. De toerist in Palu wacht op een vliegtuig om naar de hoofdstad Jakarta terug te keren. Volgens de informatie van Buitenlandse Zaken zouden in totaal zestien Belgen op Sulawesi verblijven. De diplomatieke diensten proberen met deze mensen contact te maken, maar zij bevinden zich normaal gezien ver van Palu.

Plunderingen

Wanhopige inwoners, die maar heel moeizaam kunnen rekenen op internationale hulp, plunderen ondertussen massaal de winkels, supermarkten en tankstations op het eiland. Op beelden is te zien hoe mannen en vrouwen met volgeladen winkelkarren of vuilniszakken de winkels verlaten. Vooral voedingsmiddelen worden gestolen, maar ook brandstof en elektrische toestellen zijn erg in trek. “We krijgen geen hulp”, luidt het bij een inwoner. “We moeten eten, we hebben geen andere keuze, we moeten aan voedsel geraken. We zitten in een crisis.”

Er brak zondag even paniek uit onder de plunderaars toen het eiland getroffen werd door twee kleine naschokken van de dodelijke aardbeving van enkele dagen geleden. “Aardbeving, aardbeving”, werd er geschreeuwd, maar toen bleek dat het deze keer niet zo erg was, liepen velen opnieuw de winkels binnen.

“Meer dan 1.200 doden” na aardbeving en tsunami in Sulawesi, overheid staat massale plunderingen toe
Foto: AP

Prijzen fors opgetrokken

“De situatie dwingt ons om dit te doen”, aldus een groepje tieners. “We hebben echt alles nodig: voedsel, water...We namen alles mee wat we konden dragen.”

Koken is ook quasi onmogelijk. Er is bijna nergens elektriciteit op het eiland. “We kunnen hier niet eens meer koken, daarom moeten we stelen.”

Tal van politieagenten zagen de plunderingen gebeuren, maar grepen niet in. Omdat ze fel in de minderheid waren, maar ook omdat ze niet wilden ingrijpen. De overheid laat het noodgedwongen toe.

Net als de supermarkten worden ook de tankstations massaal geviseerd. Mensen proberen zo veel mogelijk jerrycans op te vullen en halen de rekken met drank en voedsel leeg. “Als de winkels nu tegen een redelijke prijs zouden verkopen, zouden we dit niet hoeven te doen”, zegt een vrouw. “Maar ze hebben hun prijzen net fors opgetrokken. Voor basisgoederen...”

“Meer dan 1.200 doden” na aardbeving en tsunami in Sulawesi, overheid staat massale plunderingen toe
Foto: EPA-EFE

Veldkeukens en matrassen

Ondertussen sijpelen sommige hulpgoederen het eiland wel binnen. Zo heeft de overheid al zes veldkeukens - in staat om 36.000 rijstmaaltijden per dag af te leveren - en duizenden matrassen overgevlogen. Net als dekens en kant-en-klare maaltijden.

LEES OOK. Vrouw twee dagen na aardbeving en tsunami uit ingestort hotel gered

Voor sommigen komt de hulp echter niet snel genoeg. “De winkels zijn niet open en de markten zijn leeg”, besluit een 33-jarige plunderaar. “We moeten overal inbreken.”

Rekeningnummer voor slachtoffers

Rode Kruis-Vlaanderen heeft een rekeningnummer geopend om hulp te financieren voor de slachtoffers van de aardbeving en tsunami. “De eerste reddingsteams hebben nog maar net Donggala, een van de zwaarst getroffen regio’s, bereikt”, aldus de organisatie. “Wegen en communicatielijnen zijn door zware aardschokken vernietigd waardoor contact met dit gebied - waar meer dan 300.000 mensen wonen - heel moeizaam verloopt.”

Omdat wegen en luchthavens in Sulawesi vernietigd zijn, en de communicatielijnen onderbroken werden, is het onder meer voor het Rode Kruis heel moeilijk om snel ter plaatse te geraken en de eerste noodhulp toe te dienen. De meer dan 90 vrijwilligers die het Indonesische Rode Kruis al ingezet heeft, hebben meer dan 10 uur nodig om het gebied te bereiken.

De Emergency Rescue Unit (ERU) van Rode Kruis-Vlaanderen staat klaar en kan op zeer korte termijn naar Indonesië vertrekken, maar Indonesië heeft nog geen vraag gesteld.

Giften kunnen op BE 53 0000-0000 5353.

Eerder op zondag lanceerde ook Unicef België al een oproep voor giften. Een eventuele 1212-actie wordt maandag bestudeerd, aldus Unicef.

“Meer dan 1.200 doden” na aardbeving en tsunami in Sulawesi, overheid staat massale plunderingen toe
Foto: EPA-EFE

Ring van Vuur

Indonesië ligt op de Pacifische Ring van Vuur, de geologisch meest actieve zone van de Aarde. Voor de meer dan 260 miljoen inwoners van Indonesië zijn aardbevingen, tsunami’s of vulkaanuitbarstingen niets nieuws. Bij een tsunami op kerstmis 2004 kwamen daar meer dan 160.000 mensen om, zoveel als in geen enkel ander land in de regio. In totaal kwamen er in de oostelijke oeverstaten van de Indische Oceaan rond de 230.000 mensen om.

Na een zware aardbeving volgde in maart 2011 ook in Japan een tsunami. Daarbij kwamen meer dan 18.000 mensen om het leven of worden nog vermist. De tsunami trof toen ook de kerncentrale van Fukushima.

“Meer dan 1.200 doden” na aardbeving en tsunami in Sulawesi, overheid staat massale plunderingen toe
Foto: AP
Corrigeer

NIEUWS