Dossier aangeboden door Wilms.

De 5 voordelen van rolluiken

De 5 voordelen van rolluiken

Foto: Wilms

Wist je dat rolluiken veel meer buitenhouden dan ongewenste blikken? Rolluiken helpen ook omgevingsgeluid dempen, ze isoleren tegen warmte en kou, ze zorgen voor een goede nachtrust en helpen inbrekers buitenhouden.
Dossier aangeboden door Wilms.

Het rolluik is helemaal terug van weggeweest. De nieuwste generatie rolluiken paart veiligheid en privacy aan energetische kwaliteiten. Zo dragen rolluiken bij tot een energiezuinige, veilige en voldoende verduisterde woning.

1. Thermische isolatie
Rolluiken houden de zonnewarmte tegen in de zomer en houden de warmte lekker binnen in de winter. Zeker als je kiest voor luchtdichte inbouwrolluiken, een wereldprimeur van de Belgische fabrikant Wilms. Die zijn zo goed geïsoleerd dat ze geschikt zijn voor Bijna Energie Neutrale woningen (BEN) en voor passiefbouw.

2. Akoestische isolatie
Of je nu in een drukke straat woont of aan een verlaten weg, ’s nachts kan omgevingsgeluid erg hinderlijk zijn. Voorbij denderend verkeer, geroep op straat, de blaffende hond van de buren... Neergelaten rolluiken dempen het buitengeluid met maar liefst 8 dB. Zo word je minder gestoord in je nachtrust en sta je morgen fris weer op.

3. Perfecte verduistering
Het belangrijkste aspect voor een goede nachtrust is echter verduistering. De afwisseling tussen daglicht en voldoende verduistering is essentieel voor onze biologische klok. Wanneer je je slaapkamer perfect verduistert zoals alleen rolluiken dat kunnen, maakt je lichaam melatonine aan en zal je beter slapen. Wanneer je ’s morgens de rolluiken opent en je lichaam aan daglicht blootstelt, komt je biologische klok in dagmodus en kan je er weer tegenaan.

4. Privacy
Een huis waar iedereen kan binnenkijken? Daar zijn de meeste mensen toch niet zo dol op. Glasgordijnen en gewone gordijnen kunnen al heel wat ongewenste blikken tegenhouden. Screens helpen nog beter om je woning van de buitenwereld af te sluiten. Maar het ultieme middel om je knus van de buitenwereld af te sluiten en je in je eigen cocon terug te trekken, blijft toch het rolluik.

5. Inbraakvertragend
Last but not least hebben rolluiken ook een inbraakvertragende functie. Net zoals veiligheidssloten, stevig raamwerk en een goede voordeur zorgen zij ervoor dat inbrekers meer tijd en moeite nodig hebben om een woning te betreden – en dus liever voor een woning zullen kiezen die minder goed beschermd is.

Ken je alle soorten rolluiken en hun toepassing?
Rolluiken zijn er in alle maten, soorten en kleuren. Wat zijn de vier belangrijkste types, en welke is het meest geschikt voor jouw (ver)bouwproject?

Alle rolluiken zijn hetzelfde? Think again. Niet alleen zijn er grote verschillen in kwaliteit, robuustheid en afwerking. Ook de achterliggende technieken en het isolerend vermogen is er de laatste jaren door doorgedreven productinnovatie sterk op vooruit gegaan. Dit zijn de vier belangrijkste modellen van Wilms, de Belgische specialist in kwalitatieve oplossingen voor rolluiken en zonwering.

1. Luchtdichte inbouwrolluiken
Voor wie: Energiebewuste nieuwbouwers
Wat? Jaarlijks verstrengt de energieprestatieregelgeving met als doel meer energiezuinige woningen. Luchtdicht bouwen speelt daar een zeer belangrijke rol in. Met dit unieke product kunnen ook luchtdicht gebouwde huizen van rolluiken worden voorzien. Een must voor wie BEN of passief wil bouwen of gewoon het neusje van de zalm wilt op het gebied van rolluiken.

2. Voorzetrolluiken
Voor wie? Verbouwers die rolluiken willen installeren zonder ramen te vervangen.
Wat? Dit type rolluik wordt buitenshuis in een kast tegen de gevel aangebracht. Een snelle plaatsing, een minimum aan breekwerken en tal van mogelijkheden zijn de troeven van dit systeem.

3. Opbouwrolluiken
Voor wie? Verbouwers die hun buitenschrijnwerk willen vervangen.
Wat? Opbouwrolluiken worden altijd geïnstalleerd in combinatie met buitenschrijnwerk. Raam (of deur) en rolluik vormen één geheel, de kasten worden immers op het raam of de deur gemonteerd. Vandaar de naam. Dit rolluiksysteem is na het luchtdichte inbouwrolluik het meest discrete en performante op de markt dankzij de kleine oprolling in een voorgeïsoleerde kast.

4. Opbouwrolluik met ventilatie
Voor wie? Verbouwers die hun buitenschrijnwerk EPB-conform willen vervangen.
Wat? Dit all-in-one opbouwsysteem combineert natuurlijke ventilatie met een rolluik. De zelfregelende ventilatieroosters zijn buitenshuis compleet onzichtbaar en blijven, zelfs met een gesloten rolluikblad, ventileren. Dit systeem is EPB-conform.

Meer weten over de rolluiken van Wilms? Klik hier.
Corrigeer