Dossier aangeboden door Wilms.

Keuzehulp: screens of rolluiken? Of allebei?

Keuzehulp: screens of rolluiken? Of allebei?

Foto: Wilms

Voor welke toepassingen zijn rolluiken het meest geschikt? In welke omstandigheden zijn screens aangewezen? En wat als je niet kunt of wilt kiezen?
Dossier aangeboden door Wilms.

Zowel screens als rolluiken hebben hun specifieke eigenschappen en voordelen. Beide producten houden het zonlicht langs de buitenkant van de woning tegen, rolluiken doen dat nog grondiger dan screens. Maar onderschat de warmtewerende eigenschappen van screens niet. In combinatie met dubbel glas kunnen screens tot 90% van de warmte buitenshuis houden. Het exacte percentage hangt af van welke doekcollectie en welke kleur je kiest.

Het zicht op buiten blijft grotendeels behouden bij screens, maar valt weg bij rolluiken. Vandaar dat meer en meer wordt geopteerd voor screens. Anderzijds verminderen of verhinderen screens de inkijk, terwijl rolluiken ongewenste blikken van buiten volledig afblokken en de woning inbraakbestendiger maken. Screens worden tenslotte ook gekozen vanwege hun insectenwerende eigenschappen.

Voor wie niet kan kiezen of het beste van twee werelden wil, is een combinatie van screens en rolluiken mogelijk. We vertellen er hieronder meer over. Wil je screens, rolluiken, of liever een combinatie? Het is aangewezen om al in de ontwerpfase van de woning de keuze te maken. Screens en rolluiken kunnen weliswaar ook achteraf worden toegevoegd, maar het meest esthetische en praktische is om ze bij het bouwen van het huis meteen in te bouwen. Anderzijds bieden voorzetsystemen goede oplossingen bij renovatie.

Meer weten over rolluiken?
Bij Wilms kan je kiezen tussen luchtdichte inbouwrolluiken, voorzetrolluiken en opbouwrolluiken, deze laatste al dan niet met ventilatie. Hun voordelen en specifieke eigenschappen bespreken we hier.

Meer weten over screens?
Verticale screens worden aan de buitenkant van de woning aangebracht om de zon te weren en inkijk te verhinderen. Er zijn voorzetscreens, inbouwscreens en opbouwscreens. Het meest geavanceerde screen op de markt is de luchtdichte en onzichtbaar ingebouwde ZipX Zero, die volledig luchtdicht in de spouwmuur wordt ingebouwd.

De screens van Wilms zijn volledig personaliseerbaar. Je kunt kiezen uit acht soorten stoffen in tientallen kleuren. De profielen worden in eender welke RAL-kleur gespoten in de fabriek in Meerhout.

Laat je bijstaan door een professional bij de keuze van het doek. De mate van zonnewering en energie-absorptie wordt bepaald door de materiaaleigenschappen en de kleur van het doek. Bij de keuze van het systeem spelen naast esthetische overwegingen ook energieprestaties een rol. Het spreekt voor zich dat het luchtdichte ZipX Zero de logische keuze is voor energiebewuste nieuwbouw, terwijl bij renovatie het voorzetscreen een evidente keuze is. Het kan met een minimum aan breekwerk worden geïnstalleerd. Het opbouwscreen met ventilatie is dan weer de beste keuze voor wie screens wilt, en eveneens een ventilatiesysteem C wenst te plaatsen. Met opbouwscreens met geïntegreerde ventilatie combineer je beide.

Meer weten over rolluiken en screens van Wilms? Klik hier.

 

Corrigeer