Dossier aangeboden door Wilms.

Wereldprimeur: het luchtdicht inbouwrolluik

Wereldprimeur: het luchtdicht inbouwrolluik

Foto: Wilms

ShutterX is een gloednieuw rolluik dat esthetische afwerking paart aan uitstekende energieprestaties. Het is het eerste rolluik op de markt dat volledig luchtdicht in de spouwmuur wordt ingebouwd. Vaarwel condens en koude vensterbanken!

De strenger wordende EPB-regelgeving verandert de Belgische manier van bouwen. We isoleren veel beter en investeren meer in hernieuwbare energie en ventilatie. Een terechte bezorgdheid bij nieuwbouwers is het fenomeen van oververhitting. Door het gebruik van grote raampartijen kunnen woningen in de zomer zo sterk opwarmen dat ze nauwelijks nog comfortabel te koelen zijn. De steeds dikkere isolatie houdt de warmte binnen, zegt men dan. ‘Maar de isolatie is het probleem niet’, stelt Erik Wilms, CEO van Wilms. ‘Je moet ervoor zorgen dat de warmte niet binnenkomt. Dat kan alleen met de plaatsing van rolluiken/en of screens. Vanuit energie-efficiëntie is dat de meest logische keuze, want door de warmte buiten te houden, moet je de energieverslindende airco niet aanzetten. Meer nog, je hebt zelfs geen airco nodig. En in de winter houden rolluiken de warmte ’s nachts beter binnen, dat is nóg een win. Kijk, wat betreft energieprestaties kan je fundamenteel twee dingen doen: je kan werken aan de oorzaak van het energieprobleem door beter te isoleren, of je kan zwaar investeren in hernieuwbare energie. Ik ben ervan overtuigd dat de eerste oplossing de meest efficiënte, betaalbare en duurzame is.’

Revolutionair rolluik
Dat natuurlijk op voorwaarde dat het rolluik en de screens ook perfect luchtdicht zijn afgewerkt, en daar wringt vaak het schoentje. De firma Wilms besloot het rolluik in de spouwmuur in te bouwen. Door de plaatsing van een goed isolerend composietmateriaal achter de rolluikkast wordt het verlies aan isolatie in de spouwmuur volledig gecompenseerd. Dankzij deze oplossing ontstaat er geen koudebrug en vermijd je vorming van condens op de binnenmuren. Hetzelfde verhaal op het niveau van de vensterbank, die eveneens geïsoleerd wordt met composietmateriaal. Vergeet dus ook maar de koude vensterbanken binnen.

Het perfect luchtdichte inbouwrolluik is ook een zeer esthetische oplossing. Het hele systeem zit immers verborgen achter de gevel. Daarom is het belangrijk om van bij de eerste ontwerptekeningen van de woning rekening te houden met de inbouw. Het gepatenteerde ShutterX inbouwrolluik heeft immers ruimte nodig in de spouwmuur.

Luchtdicht inbouwscreen ZipX Zero
De screens ZipX Zero gebruiken dezelfde innovatieve technologie als de ShutterX rolluiken. Als je liever kiest voor screens dan voor rolluiken, en geen toegevingen wilt doen aan luchtdichtheid, dan is dit het product voor jou.

De 8 eigenschappen van ShutterX die het verschil maken

  • ShutterX wordt volledig luchtdicht en onzichtbaar weggewerkt in de spouwmuur. In opgerolde toestand is het rolluik onzichtbaar.
  • Omdat de rolluikkast in de spouwmuur zit, is daar minder plaats voor isolatie. Een speciaal ontwikkeld composietmateriaal compenseert dit materiaalverlies volkomen.
  • Luchtdichte folie langs de buitenzijde op de binnenmuur maakt het plaatje compleet.
  • Isolerende constructieplaten voorkomen condensvorming.
  • De geleiders van het rolluik worden door Wilms in eigen huis gelakt in elke mogelijke RAL-kleur, identiek aan het raamprofiel.
  • Er is plaats voorzien om een vliegenraam of hordeur tussen raam en rolluik te plaatsen.
  • Een speciaal afwateringsprofiel en een profiel in composietmateriaal houden kou en vocht buiten. Resultaat: binnen nooit meer koude vensterbanken.
  • De vensterbank buiten is beschikbaar in steen of aluminium, dit laatste in een RAL-kleur naar keuze.
Meer weten over ShutterX, het luchtdichte inbouwrolluik van Wilms? Klik hier.
Corrigeer