Dossier aangeboden door Wilms.

Energie besparen met rolluiken en screens

Energie besparen met rolluiken en screens

Foto: Wilms

Met luchtdicht ingebouwde screens en rolluiken bespaar je op twee terreinen. De luchtdichte afwerking laat geen warmte uit het huis ontsnappen en is gunstig voor het S-peil. Daarnaast maken de zonwerende eigenschappen airco overbodig.
Dossier aangeboden door Wilms.

ShutterX, het luchtdichte rolluik van Wilms, maakt komaf met een probleem waar de bouwsector al jaren mee kampte. Tot nog toe was het onmogelijk om een optimale bouwschil te creëren als je het buitenschrijnwerk uitrustte met geïntegreerde rolluiken. In de spouw ingebouwde rolluiken zijn en blijven de meest esthetische oplossing, maar ze zorgden tot nog toe onvermijdelijk voor een bouwknoop en/of koudebrug. Logisch, want waar normaal de isolatie in de spouw hoort te zitten, zit een rolluikkast.

De afdeling R&D van Wilms slaagde erin om een oplossing te vinden voor deze hersenbreker. Nieuwbouw die wordt uitgerust met ShutterX-rolluiken heeft een gecertificeerd S-peil dat tot 3 punten lager ligt dan gelijkaardige nieuwbouw met traditionele inbouwrolluiken. Het S-peil of schilpeil speelt een cruciale rol in de energieprestaties van een gebouw, zoals beschreven in de EPB-verslaggeving. Het S-peil vat de energetische prestaties van de gebouwschil in één cijfer. Hoe lager het S-peil, hoe beter de gebouwschil beschermt tegen koude winterdagen en hete zomerdagen.

De gebouwschil isolerend en luchtdicht maken is de basis om van een energie-efficiënt gebouw te kunnen spreken. De gebouwschil is ook iets dat best van de eerste keer juist moet zitten – installaties kan je later altijd nog vervangen, denk aan de vervanging van een kleine gaswandketel door een warmtepomp op het moment dat die laatste betaalbaarder en efficiënt is geworden.

Composiet als oplossing
Maar hoe kan het dat een in de spouw ingebouwde rolluikkast het S-peil verlaagt? Eigenaar en zaakvoerder Erik Wilms licht de oplossing van zijn R&D-team toe: ‘De basis van de vondst is een composietprofiel achter de rolluikkast, tegen de buitenmuur. Hiermee vervangen we de isolatie die wordt weggenomen om het rolluik in te bouwen. Koudebruggen – of bouwknopen, zoals ze tegenwoordig heten – zijn daardoor uitgesloten. Het profiel neemt niet alleen de isolatiewaarde van de weggenomen isolatie over, het heeft er zelfs nog een extra positief effect op. Intussen wordt niet geraakt aan de binnenmuur. En van buitenaf merk je helemaal niets. Het hele systeem zit verborgen achter de gevel. Het concept toont aan dat esthetiek en functionaliteit wel degelijk hand in hand kunnen gaan. Het resultaat is dat er ook met een inbouwrolluik wel degelijk een luchtdichte schil kan gecreëerd worden. Gedaan met condens op de binnenmuren. En de warmte kan niet meer ontsnappen. Zelfs de binnenvensterbank blijft hartje winter mooi op temperatuur.’

Onzichtbaar
De gebruikers van ShutterX genieten bovendien van de voordelen van de rolluiken zonder dat ze in opgerolde toestand storend werken. Ze zijn immers volledig onzichtbaar ingewerkt. Als je het luik hebt opgetrokken, zie je er ook aan de binnenkant niets meer van. De rolluikbakken op de binnenwand zijn overbodig geworden doordat de as in de spouwmuur werd verwerkt. Aangezien het rolluik aan de buitenzijde is ingewerkt, vormen eventuele herstellingen geen enkel probleem. Er komt hiervoor binnen in de woning geen kap- of breekwerk aan te pas.

Naast het feit dat ShutterX luchtdicht ingebouwd wordt, heeft het rolluik ook de eigenschap dat het de zonnewarmte buitenhoudt en zo het binnenklimaat aangenaam houdt. Dat betekent ook dat je geen elektriciteit moet gebruiken om de woning te koelen met de airco en wellicht zelfs helemaal niet moet investeren in airco. Kies je liever voor zonnewering waar je wél doorheen kan kijken, dan is ZipX Zero een optie, de eveneens luchtdicht in de spouw ingebouwde screens van Wilms. Die kunnen apart of in combinatie met ShutterX worden geïnstalleerd.

Bouwplannen? Hou dan van bij het eerste ontwerp rekening met de plaatsing van ShutterX of ZipX Zero.

Meer weten? Bezoek de site van Wilms. Klik hier.
Corrigeer