Disney maakt zwarte prinses plots blanker en krijgt forse kritiek: “Witwasserij”

Disney maakt zwarte prinses plots blanker en krijgt forse kritiek: “Witwasserij”

Nog voor hij in de zalen loopt, veroorzaakt de nieuwe animatieprent ‘Wreck-it Ralph 2’ flink wat controverse. Het vervolg op ‘Wreck-it Ralph’ verenigt zowat alle prinsessen uit de Disneygeschiedenis. Dat betekent dat ook Tiana, de heldin uit ‘The Princess and the Frog’, aanwezig is. Maar Disney’s allereerste zwarte prinses heeft, uitgaande van de trailers, op de tekentafel een letterlijke witwasoperatie ondergaan. Racisme, roepen critici.

De eerste die “verrast” reageerde, was actrice Anika Noni Rose. Zij leende haar stem aan Tiana in ‘De prinses en de kikker’ (2009), en stelde op Instagram met verbazing vast dat “haar” prinses, die in ‘Ralph 2’ een korte opwachting maakt, een “veel helderder huid en fijnere gelaatstrekken” heeft gekregen. “Ik en mijn team zochten meteen contact met de studio om die visuele veranderingen aan te kaarten”, aldus de actrice. Zij zegt een ontmoeting te hebben gehad met de makers van de sequel en de bedenkers van het Tiana-personage om de prinses een nieuwe tekenbeurt te geven vooraleer de film op 21 november in de VS uitkomt.

In zijn nieuwe avontuur verlaat Ralph, een schurk uit een videogame die held wil worden, zijn vertrouwde wereldje om in het internet te verzeilen en er “ongekende gevaren” de baas te worden, waaronder spamberichten en opdringerige reclame. Hij hoopt er een vervangingsstuk te vinden om ‘Sugar Rush’ te herstellen, het videospelletje waarin zijn vriendin Vanellope von Schweetz leeft.

De onbeschaamde meid komt op een beroemde, aan Disney gewijde internetsite terecht: in ‘Oh, My Disney’ wonen zowat alle Disney-heldinnen, van Sneeuwwitje over Ariel (‘De Kleine Zeemeermin’), Jasmine (‘Aladdin’), Pocahontas, Moana (of Viaiana) tot Tiana, die op dat moment nog over een zwarte huid beschikt. Even later, tijdens een pyjamaparty, is de prinses dermate verbleekt en haar haar helemaal gegolfd, waardoor je haar niet meer herkent.

Brandi Collins-Dexter, van de antiracistische ngo Color of Change heeft een campagne tegen het “witwassen” van Tiana gestart en zegt dat de Disneystudio heeft beloofd het personage van de zwarte prinses te hertekenen zodat Tiana opnieuw “een fiere zwarte prinses met volle wangen en zwarte huid en haren wordt”. Volgens de krant Wall Street Journal heeft Disney alle kritiek ter harte genomen en zal Tiana weer als twee druppels water op Tiana lijken. ‘

Corrigeer

IN HET NIEUWS

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees