Geluidshinder van luchthaven kwalijker dan gedacht: “Hinder van Dilbeek tot in Aarschot”

Dilbeek / Zaventem / Aarschot -

Veel meer mensen dan gedacht lijden onder de geluidshinder van de luchthaven in Zaventem. De ernstig gehinderden worden zwaar onderschat. Dat blijkt uit berekeningen van Groen Vlaams-Brabant, die de mosterd ging halen bij de nieuwe normen van het WHO.

Op basis van Vlaamse normen telt Brussels Airport zelf zowat 14.000 ernstig gehinderde omwonenden. Het reële aantal ligt echter veel hoger, eerder in de buurt van 144.000. Dat blijkt uit berekeningen van Groen Vlaams-Brabant op basis van nieuwe normen opgesteld door de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). Dat is ruim tien keer zoveel. Voor Groen is dit reden genoeg om de Vlaamse normen te verstrengen tot hetzelfde niveau als de Brusselse normen.

Tie Roefs, gedeputeerde voor leefmilieu Vlaams-Brabant (Groen), staat paf van het resultaat. “De hinder reikt van Dilbeek in het westen tot Aarschot in het oosten. Van Hoeilaart in het zuiden tot Huldenberg. Vroeger hanteerde VLAREM de Europese Miedema-norm om te achterhalen hoeveel mensen gezondheidsschade ondervinden door het vlieglawaai.”

Te laks

“Maar ook die norm vindt de WHO te laks. Binnenkort publiceert de WHO nieuwe normen die het percentage ernstig gehinderden in de luidste contouren ongeveer één derde hoger inschat.”

“In de stillere contouren is het verschil veel groter”, vervolgt Roefs. “Daar schat de WHO het percentage ernstig gehinderde buren vier tot acht keer hoger dan vroeger.”

Volgens de gedupeteerde zijn zelfs die cijfers een onderschatting. “We weten immers dat vliegtuigen zich niet altijd aan de opgelegde route houden. Ik hoop dat de Vlaamse regering hier conclusies uit trekt”, besluit Roefs. “De lakse Vlaamse normen zouden beter afgestemd worden op de strengere Brusselse normen. Vlamingen hebben evenveel recht op rust als Brusselaars.”

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio