Honderden koeriers door Justitie opgeroepen als getuige “want de waarheid over Deliveroo moet boven water komen”

Honderden koeriers door Justitie opgeroepen als getuige “want de waarheid over Deliveroo moet boven water komen”

Foto: REUTERS

Honderden Deliveroo-koeriers, die per fiets maaltijden bezorgen, hebben van justitie een brief ontvangen dat ze als getuige worden verhoord in een onderzoek naar de exacte werkwijze van het Deliveroo-hoofdkwartier. “Voor sommige jonge koeriers is de harde taal in de brief soms schrikken”, klinkt het bij de vakbonden. Niettemin juichen ze de ondervragingen toe, “want de waarheid over Deliveroo moet boven water”.

“We krijgen de ene paniekerige telefoon na de andere”, zegt Steven Steyaert van de afdeling fietskoeriers van de Belgische transportvakbond BTB. “Van jonge gasten die zich afvragen of ze een advocaat moeten contacteren. Eén kerel zei me dat hij niet tegen zijn ouders durft te zeggen dat hij verhoord zal worden. En we krijgen ook telefoontjes van bezorgde ouders, die zich afvragen wat dat allemaal te betekenen heeft.”

Honderden koeriers door Justitie opgeroepen als getuige “want de waarheid over Deliveroo moet boven water komen”

Aanleiding zijn brieven in opdracht van de Brusselse arbeidsauditeur, die bij naar schatting 200 koeriers in Gent, Antwerpen en Brussel in de bus vielen. In die officiële ‘convocatie’ wordt nogal cru gesteld dat de koerier zich op het vermelde tijdstip moet aanmelden voor een twee uur durend verhoor als getuige, in het kader van een justitieel onderzoek naar de manier van werken van het Deliveroo-hoofdkwartier.

“Reden voor paniek bij een aantal koeriers is zeker ook de zin in een begeleidende folder, dat wie niet meewerkt, straffen kan verwachten”, aldus nog Stey­aert. Toch juicht hij de ondervragingen toe. “We geven de koeriers daarom ook allemaal dezelfde raad. Werk mee met de inspecteurs, en geef ze een waarheidsgetrouw beeld van hoe het er aan toe gaat als Deliveroo-koerier.”

Dat zegt ook Martin Willems, van de Franstalige bediendevakbond CNE. “Als vakbond trekken we nu al maanden aan de alarmbel over de gebrekkige arbeidsomstandigheden bij Deliveroo. Kort samengevat: alle risico’s zijn voor rekening van de koeriers. Het is tijd dat deze mistoestanden ook door de overheid worden vastgesteld.”

Zowel het arbeidsauditoraat als de inspectiedienst van de Rijksdienst voor Sociale Zekerheid dat ook vermeld staat in sommige oproepingsbrieven, weigerden gisteren alle commentaar, “vermits het over een lopend onderzoek gaat”.

Volgens Willems loopt het onderzoek al een tijd. Het is door justitie zelf opgestart, om uit te klaren of de werkwijze van Deliveroo wel beantwoordt aan de Belgische sociale regelgeving. Steyaert: “Je hebt in ons land twee mogelijke systemen: of je bent werknemer, of zelfstandige. Maar Deliveroo probeert nu een derde systeem in te voeren. In werkelijkheid is het pure schijnzelfstandigheid.”

Beide vakbonden hopen dat het onderzoek snel is afgerond, “vermits Deliveroo intussen niet stilzit, en haar manier van werken al verschillende keren heeft aangepast. Sinds een paar weken voert het ook een charme-offensief richting de koeriers, die nu bijvoorbeeld vers fruit krijgen toegestopt, of extra premies krijgen aangeboden.”

Deliveroo zegt dat het meewerkt aan het onderzoek, en is er naar eigen zeggen van overtuigd dat het bedrijf alle geldende regelgeving naleeft.

Corrigeer

NIEUWS