Vijftien nazisympathisanten kandidaat voor Vlaams Belang

De Wever steunt Vlaams Belang- voorzitter Van Grieken: “Als alles wat ik als 17-jarige dacht online stond, kon ik naar Patagonië vertrekken en nooit meer terugkeren

De Wever steunt Vlaams Belang- voorzitter Van Grieken: “Als alles wat ik als 17-jarige dacht online stond, kon ik naar Patagonië vertrekken en nooit meer terugkeren

Foto: lvdb

Het Vlaams Belang trekt naar de verkiezingen met minstens vijftien kandidaten die van nazisympathieën verdacht kunnen worden, zo blijkt uit onderzoek van Het Laatste Nieuws waarover ook De Morgen dinsdag bericht. Het gaat daarbij niet om steunbetuigingen aan groepen als Schild & Vrienden, maar om ‘likes’ voor Adolf Hitler en een veroordeelde terrorist. Partijvoorzitter Tom Van Grieken zegt dat er binnen het Vlaams Belang “geen plek is voor neonazisme”, maar haalt tegelijk uit naar de “heksenjacht door de mainstream-media”.

Tien verkiezingskandidaten van het Vlaams Belang, onder wie twee lijsttrekkers, geven op sociale media blijk van sympathie voor Tomas Boutens, een gewezen beroepsmilitair die vijf jaar geleden als terrorist werd veroordeeld. Hij leidde de neonazistische groep Bloed, Bodem, Eer en Trouw, en plande bloedige aanslagen om Vlaanderen blank te houden. Hij wilde zelfs Filip Dewinter vermoorden om diens aanhang mee te sleuren in een burgeroorlog, die uiteindelijk tot een rechts bewind moest leiden. Dat VB’ers hem steunen, is des te frappanter omdat de partij twee jaar geleden nog pleitte om terroristen de doodstraf te geven, aldus Het Laatste Nieuws.

De krant vond ook vijf kandidaten - onder wie ook een lijsttrekker - die ‘likes’ geven aan Adolf Hitler en andere nazistische uitingen.

Tuchtprocedure

Vlaams Belang zegt dat het een tuchtprocedure zal starten tegen alle betrokkenen. Hen van de lijsten halen, gaat niet meer. “Elke kandidaat zal afzonderlijk worden behandeld, met als eindbeslissing het al dan niet verder functioneren binnen het Vlaams Belang”, laat een woordvoerder in de krant verstaan. “Wij zijn een democratische vrijheidspartij en verwerpen elke ideologie die daar haaks op staat. Dat geldt zowel voor het islamisme, het communisme als het nazisme.”

Voorzitter Tom Van Grieken reageert op Twitter dat “Vlaams Belang een democratische partij (is) en daar is evident geen plek voor neonazisme”. De zaak wordt in ieder geval onderzocht, aldus Van Grieken.

“Heksenjacht”

Hij is tegelijk scherp voor de “heksenjacht door de mainstream-media”. “Deze mensen worden met naam én foto aan de publieke schandpaal genageld, zonder wederwoord. De rechten van (een) doorsnee crimineel worden beter gerespecteerd dan een kandidaat van Vlaams Belang, die iets fout liket. Qua framing kan het artikel tellen...”

Bart De Wever: “Van Grieken heeft een punt”

Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken kreeg dinsdag de wind van voren tijdens het openingscollege politicologie aan de Gentse universiteit. N-VA-voorzitter Bart De Wever stak de VB-voorzitter een klein hart onder de riem. “Van Grieken heeft een punt. Ik heb er moeite mee dat mensen zomaar met naam en foto in de krant worden gezet”, klonk het.

Video: Belga

Open VLD-voorzitster Gwendolyn Rutten reageerde verbolgen in de Gentse aula. “Bepaalde kandidaten op Vlaams Belang-lijsten dwepen met nazisme. Neem daar afstand van, anders moet u nooit meer aan ons vragen waarom we niet met u willen samenwerken”, sneerde ze richting Vlaams Belang-voorzitter Van Grieken. Die herhaalde dat de partij een interne procedure is gestart waarin de betrokkenen “zelf hun verhaal kunnen doen”.

Bart De Wever nam het deels op voor zijn Vlaams Belang-collega. “Van Grieken heeft een punt. De vrijheid van meningsuiting is niet uitgevonden om meningen te verdedigen waar we het allemaal mee eens zijn, dat is gemakkelijk”, klonk het. “Ik heb er moeite mee dat mensen zomaar met naam en foto in de krant worden gezet.” De Wever trok de lijn ook door naar de ultrarechtse studentenbeweging Schild & Vrienden, waarvan enkele leden op N-VA-lijsten stonden. “Als alles wat ik als zeventienjarige dacht online stond, dan kon ik naar Patagonië vertrekken en nooit meer terugkeren. Jongeren moeten de kans krijgen om volwassen te worden.”

De N-VA-voorzitter heeft een les geleerd na het S&V-debacle, zei hij. “Jonge mensen moeten de nodige duiding krijgen binnen de partij.”

Corrigeer

MEER NIEUWS