Oprichter Schild & Vrienden krijgt gelijk in zaak tegen UGent: “Maatregel is onrechtmatig en disproportioneel”

Oprichter Schild & Vrienden krijgt gelijk in zaak tegen UGent: “Maatregel is onrechtmatig en disproportioneel”

Foto: phu

Gent -

Oprichter Dries Van Langenhove van Schild & Vrienden krijgt gelijk in de zaak in kort geding tegen de UGent en krijgt opnieuw toegang tot de bibliotheek van de faculteit Rechten. De ordemaatregelen van de universiteit waren “onrechtmatig en disproportioneel”, oordeelde de rechter. De universiteit moet hem 8 uur per week toegang verlenen tot de bibliotheek, maar zijn zitje in de raad van bestuur krijgt hij niet terug.

“Een ordemaatregel heeft als doel de goede werking en de sereniteit aan de UGent te bewaren”, citeerde de rechter dinsdagochtend het reglement van de UGent. “In die zin zijn de getroffen ordemaatregelingen disproportioneel.”

De rechter wijst op het verschil tussen een ordemaatregel en een tuchtmaatregel. “De huidige maatregelen zijn verkapte tuchtmaatregelen”, aldus de rechter. “De toegang ontzeggen tot alle gebouwen, ook van de bibliotheek, is een brug te ver.”

Concreet komt het erop neer dat Van Langenhove zijn masterproef aan de faculteit Rechten mag afwerken, én dat hij daarvoor toegang moet krijgen tot de bibliotheek van de faculteit. Van Langenhove moet van de rechter acht uur per week de bib kunnen betreden, maar wel in samenspraak met de UGent. Hoe en waar hij zich moet aanmelden, en hoe die uren concreet moeten ingevuld worden, moet Van Langenhove dus bespreken met de UGent.

Rik Van de Walle: “Uitspraak rechter grondig analyeren”

Rector Rik Van de Walle zegt de beslissing van de rechter in kort geding over Dries Van Langenhove te respecteren en te zullen uitvoeren. Volgens het vonnis is het ontzeggen van de toegang tot de universiteitsgebouwen een “onrechtmatige en disproportionele” maatregel. Van Langenhove krijgt opnieuw toegang tot de bibliotheek.

Vorige week besliste de rector dat Dries Van Langenhove zijn masterproef mag afwerken maar dat hij de universiteitsgebouwen niet mag betreden. De rechter staat nu een beperkte toegang tot de faculteitsbibliotheek toe, zodat Dries Van Langenhove aan die masterproef kan werken. “Dit ligt in het verlengde van de aangepaste ordemaatregel waartoe ik vorige week heb beslist”, zegt Rector Rik Van de Walle. “We zullen de uitspraak van de rechter grondig analyseren om er vervolgens een correcte uitvoering aan te kunnen geven.”

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

Meest Gelezen

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees