Ieders Stem Telt daagt Ronse uit met kabouteractie

Sociale organisaties vragen meer aandacht voor armoede

De winnaars van de kabouteractie. Foto: SDR

Ronse -

Met de gemeenteraadsverkiezingen in het vooruitzicht, vragen zeventien sociale organisaties in Ronse alle politieke partijen om de bestrijding van armoede hoog op de agenda te plaatsen. Onder de noemer Ieders Stem Telt stelden ze een memorandum op.

Via de Facebookpagina van Wijkwerking Ronse werden dagelijks twee foto's gedeeld. “Wie kon raden waar de foto werd genomen, maakte kans op een kabouter”, legt Annelien Colson van Samenlevingsopbouw Oost-Vlaanderen uit.

“Elke kabouter bracht een ander belangrijk sociaal thema naar voor om armoede en sociale uitsluiting te bestrijden, zoals onderwijs, werk, wonen, vrije tijd, mobiliteit en gezondheid. Om een beleid te ontwikkelen dat effect heeft, is een geïntegreerde aanpak nodig die op al deze terreinen inspanningen levert. Met de kabouters brachten we deze speerpunten op een ludieke wijze onder de aandacht, zowel bij de doelgroep als bij de politici.”

“Armoede en uitsluiting bestrijden vraagt werk, en de kabouters zullen het niet doen”, legt Birthe Dekempe van De Vrolijke Kring de symboliek van de actie uit. “We willen het toekomstig bestuur inspireren om straks werk te maken van een beleid waarin iedereen meetelt.”

Wijkgezondheidscentrum

De winnaars van de kabouteractie werden zaterdag tijdens de markt bekendgemaakt. Ook heel wat politici daagden op voor de uitreiking.

“Na de lancering van ons memorandum in april gingen we in dialoog met alle politieke partijen in Ronse. Nu we in de laatste rechte lijn naar 14 oktober zitten, komen we met onze prioriteiten opnieuw naar buiten”, speechte Annelien Colson. “We willen de politieke partijen namelijk graag herinneren aan onze gesprekken. Daarnaast duiden we met deze actie bij de Ronsenaars op het belang van sociale thema's in de verkiezingsstrijd.”

Een opvallend punt in het memorandum is de oprichting van een wijkgezondheidscentrum. “Mensen in armoede stellen een bezoek aan de dokter vaak uit”, klinkt het.

“Wijkgezondheidscentra hebben een specifieke aanpak, waardoor de stap naar een dergelijk centrum kleiner is. Dergelijk centrum zet daarnaast ook in op preventie, groepswerking en er is de aanwezigheid van een maatschappelijk werker die ook met andere problemen kan helpen. Bovendien blijft het aantal huisartsen in Ronse dalen. Een wijkgezondheidscentrum kan dat tekort mee opvangen.”

www.mijnstemtelt.be

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio