Bart De Wever te laat voor debat in Gent: “Het circulatieplan!”

Bart De Wever was te laat door het verkeer in Gent Video: Belga

Naar jaarlijkse traditie had professor Carl Devos van de Universiteit van Gent enkele partijkopstukken uitgenodigd voor het openingscollege Politicologie. Zowel Gwendolien Rutten, John Crombez, Wouter Beke, Tom Van Grieken als Meyrem Almaci mochten opdraven in een aula bomvol studenten Politieke Wetenschappen, maar hoewel hij ook was uitgenodigd, was Bart De Wever nergens te bespeuren. De voorzitter van de N-VA en burgemeester van Antwerpen stond vast in het verkeer en kwam binnen toen Crombez al bezig was aan zijn betoog.

Bart De Wever kwam echter snel met een verklaring op de proppen voor de vertraging en mompelde “het circulatieplan” terwijl hij over een stoel klauterde om plaats te nemen. Het excuus leverde hem snel een sneer op van SP.A-voorzitter John Crombez.

Beide partijvoorzitters waren echter nog niet klaar met elkaar. Tijdens een hevig debat over polariseren, sociale onrechtvaardigheid en het afbouwen van statuten van werknemers, maakte De Wever duidelijk dat hij de mening van Crombez niet deelt. “Blijf eens kalm, meneer De Wever”, klonk het bij Crombez, die zijn betoog wilde afmaken.

(Lees verder onder de video)

“Blijf eens kalm, meneer De Wever.” Video: Belga

Migratie en identiteit

John Crombez (SP.A) mocht de debatten openen omdat De Wever te laat was gekomen. Crombez lanceerde opnieuw een pleidooi voor zorgzekerheid, wat “ze gerust in de grondwet mogen verankeren”, maar onderstreepte vooral ook het verschil met rechts. “Bij veel politici hoor je dat er geen alternatief is. De kerncentrales kunnen niet dicht, de files nemen toe omdat de economie moet groeien, er zijn nu eenmaal wachtlijsten in de zorg. Mensen die het omgekeerde durven doen, worden weggezet als idealisten. Maar er is wel een alternatief, dat is geen kwestie van kunnen, maar van willen”, klonk het strijdvaardig.

Toen het zijn beurt was, wilde N-VA-voorzitter De Wever het vooral over identiteit hebben, en koppelde daar het migratiedebat aan. “Iedereen is van de wereld en de wereld is van iedereen, dat is voorbarig en naïef”, aldus De Wever. “Gemeenschappen hebben minimale consensus nodig over aantal fundamentele waarden, of ze gaan ten onder.” De N-VA-voorzitter had het onder meer over de Nederlandse taal en de verlichtingswaarden. Hij pleitte ook opnieuw voor een neutrale schoolomgeving, zonder religieuze of andere culturele symboliek.

“Dingen realiseren”

Meyrem Almaci van Groen had het dan weer over ongelijkheid en klimaatverandering, “de twee grootste uitdagingen waar we voor staan”, en waarschuwde voor polarisering. “We leven in een veranderend tijdperk. Dan is het verleidelijk om angst te gebruiken als politiek middel om mensen te verdelen en om te polariseren. Wij als groenen kiezen ervoor geen rondjes te draaien en oplossingen onmogelijk te maken, maar om dingen te realiseren.”

De voorzitster van Groen ging ook nog in de clinch met haar collega van het Vlaams Belang, die haar vorig jaar toonde in een collage met moslimextremisten. “Ben ik de rotte appel?”, vroeg ze zich luidop af waarop de Vlaams Belanger snel reageerde. Maar ook Bart De Wever - die eerder toegaf dat Van Grieken een punt had - moest toegeven dat Almaci het pleit had gewonnen: “In Nederland zouden ze zeggen: ze had je tuk.”

(Lees verder onder de video)

Tom Van Grieken: “Gaan we ‘huilie huilie’ doen voor een cartoontje?” Video: Belga

“Sociale zekerheid voor iedereen, mét migratiestop”

Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken legde de nadruk op migratie, met enkele niet mis te verstane sneren richting bevoegd staatssecretaris Theo Francken (N-VA). “Links pleit voor sociale zekerheid voor iedereen, gecombineerd met open grenzen. Dat is onbetaalbaar. Het N-VA-model wil besparen op sociale zekerheid, in combinatie met open grenzen. Dat is onaanvaardbaar. Wij willen sociale zekerheid voor iedereen, mét een migratiestop”, aldus van Grieken, die besloot met een standje voor De Wever omdat diens partij “de trapsgewijze uitbetaling van kindergeld voor migranten had aangekondigd, maar dan toch tegenstemde in het Vlaams Parlement”.

Gwendolyn Rutten(Open Vld) zette vooral “ambitie, optimisme en samenwerking” in de verf, drie ingrediënten die er volgens de voorzitster van de liberale partij voor zorgen dat steden en gemeenten met een liberaal bestuur, “net dat tikkeltje meer” succesverhalen van individuele burgers kunnen optekenen. Een verwijzing naar Bart Somers, burgemeester van Mechelen en verkozen tot beste burgemeester van de wereld, kon daarbij niet ontbreken.

CD&V’er Wouter Beke tot slot wilde de studenten ervan overtuigen dat ze zelf iets kunnen doen tegen de “saus van verruwing en verzuring die over de maatschappij wordt gegoten”. Hij kwam met een 13-puntenplan waarmee de CD&V-kandidaten “de toekomst in eigen handen willen nemen”. Onder meer dialoog, respect voor iedereen, zorg en verbondenheid moeten daarvoor zorgen, klonk het bij de christendemocraat.

Corrigeer

MEER NIEUWS