Weduwe van oud-burgemeester is 81 jaar maar debuteert nu pas op verkiezingslijst: “Ik heb er geen vijf minuten over moeten nadenken”

Weduwe van oud-burgemeester is 81 jaar maar debuteert nu pas op verkiezingslijst: “Ik heb er geen vijf minuten over moeten nadenken”

Yolande nam twee jaar geleden afscheid van haar echtgenoot, nu hoopt ze in zijn politieke voetsporen te treden. Foto: tvl

Stekene -

Yolande Ruelens, weduwe van oud-burgemeester Herman Rollier, maakt op 81-jarige leeftijd haar debuut in de lokale politiek. “Herman zou gewild hebben dat ik dit doe”, zegt de vrouw, die op 14 oktober op de CD&V-lijst prijkt.

Herman Rollier was jarenlang raadslid voor CD&V en burgemeester van Stekene van 1 januari 1989 tot en met 31 december 2002. Zijn grootste verwezenlijkingen waren de renovatie en uitbreiding van het gemeentehuis én de aanleg van de ambachtelijke zone Kleine Akker.

Rollier was in Stekene niet alleen bekend als politicus, maar ook als dierenarts. Twee jaar geleden verloor de man, op 81-jarige leeftijd, de strijd tegen kanker. “Hij werd vaak omschreven als een burgemeester van alle Stekenaars, over de partijgrenzen heen”, zegt zijn weduwe Yolande Ruelens. “Ook voor zijn vier kinderen en twaalf kleinkinderen stond Herman altijd klaar.”

Zware klap

Voor Ruelens betekende de dood van haar echtgenoot een zware klap. Toch bleef de vrouw actief in het verenigingsleven. Zo is ze nog altijd een gewaardeerd lid van het Ruysscheveldekoor, waarvan ze vroeger voorzitter was. Haar blijvend engagement bleef niet onopgemerkt bij de plaatselijke CD&V-afdeling.

“Voorzitter Johan Symoens stelde me enkele maanden geleden de vraag of ik op de lijst voor de gemeenteraadsverkiezingen wilde staan”, vertelt Yolande Ruelens. “Ik heb er geen vijf minuten over moeten nadenken. Herman zou gewild hebben dat ik dit doe. Hij was een christendemocraat in hart en nieren en deed dan ook alles voor de partij.”

Gespreksonderwerp

En dus maakt Ruelens op 14 oktober op 81-jarige leeftijd haar politiek debuut. “Politiek is uiteraard niet nieuw voor mij. Vroeger ging ik met Herman mee naar de belangrijkste evenementen en was politiek ook een belangrijk gespreksonderwerp aan tafel. Zo leerde ik toch al het reilen en zeilen van de gemeente kennen. Dat is na al die jaren nog niet veel veranderd.”

Ruelens wil zich volledig engageren. “Ik voer volop campagne en ga bij mensen op huisbezoek.” Ze wil zich nog niet wagen aan een voorspelling. “Ik wil in de eerste plaats CD&V een dienst bewijzen, maar als ik voldoende stemmen haal zal ik mijn verantwoordelijkheid nemen en in de gemeenteraad gaan zetelen.”

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio