Telefoon brandweer staat al maanden roodgloeiend door wespen; tot vier keer meer werk dan jaar geleden

Telefoon brandweer staat al maanden roodgloeiend door wespen; tot vier keer meer werk dan jaar geleden

De brandweer had dit jaar meer dan de handen vol met het verdelgen van wespennesten. Foto: jvi

Halle / Asse / Vilvoorde -

De wespeninvasie die ons de afgelopen maanden teisterde, is zelden gezien. De verdelging van nesten leverde de brandweerzone Vlaams Brabant West tot nu vier keer meer werk op tegenover vorig jaar.

Toegegeven, cijfers zeggen niet altijd alles, maar de getallen waarmee de brandweerzone Vlaams Brabant West uitpakt over het verdelgen van wespennesten spreken voor zich. Er mag zonder overdrijven worden gesproken van een zeer uitzonderlijke wespenpiek de afgelopen maanden.

“Vorig jaar telden we sinds het begin van het jaar tot begin oktober 1.783 oproepen om nesten te verdelgen. Dit jaar zitten we voor dezelfde periode al aan 7.684 oproepen”, zegt Alain Habils van de brandweerzone Vlaams Brabant West. “Het seizoen is bovendien nog niet gedaan. Momenteel is er nog een wachtrij van een dertigtal nesten dat moet worden vernietigd.”

Beledigende telefoontjes

De brandweer kampte trouwens heel de zomer met een wachtrij en dat was duidelijk niet naar ieders zin.

“Het was bijzonder frustrerend om honderden, soms zeer beledigende telefoontjes of berichten te krijgen van mensen die vonden dat ze te lang moesten wachten”, zegt Alain Habils. “Vooral als je dan weet dat 90 procent van de nesten werd vernietigd binnen de 48 uur na de oproep.”

Op het absolute piekmoment van 150 oproepen per dag raadde de brandweerzone de inwoners zelfs aan om een beroep te doen op privéfirma's.

“Die zijn vaak nog goedkoper en je kan er een exactere datum mee afspreken”, aldus de brandweer. “Wij hebben immers nog tal van andere opdrachten die voorrang krijgen op het vernietigen van wespennesten.”

Nuttige beestjes

Er werd de inwoners ook gevraagd om zeker ook niet voor elke nest alarm te slaan. “Er liepen heel wat meldingen binnen voor nesten die eigenlijk niet hinderlijk waren”, zegt Habils. “Bijvoorbeeld helemaal achteraan in de tuin. Die nesten laat je volgens ons best gewoon zitten. Wespen zijn immers zeer nuttige diertjes.”

Of we ook volgend jaar geteisterd zullen worden door een invasie van wespen, zal afhangen van de weersomstandigheden komende winter en tijdens het voorjaar.

Milde winter, warme lente

Hoe milder de winter, maar vooral ook hoe droger en warmer het voorjaar, hoe meer wespen er volgende zomer zullen opduiken. Zeker als die zo warm wordt als dit jaar.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees